Még csak nemrégiben írta alá az izraeli Cfát város és Budapest 7. kerület a testvérvárosi megállapodást, és az együttműködésnek máris látványos eredménye született: egy magyar zenekart kiküldtek augusztus 18. és 20. között a (idén 27. alkalommal rendezett) cfáti nemzetközi klezmer-fesztiválra.

Garai Péter, a Klezmerész együttes vezetője azt mondja, fogalma sincs, miért őket választották ki erre a megtisztelő feladatra és a kiutazásra, annyit tud, hogy Köves Slomó vezető rabbi javasolta őket.

-Nagyon meglepődtem – mondja – hiszen amikor közel 10 évvel ezelőtt zenélni kezdtünk, még csak álmodtam arról, hogy egyszer majd – persze csak hallgatóként -, eljutok erre a nívós fesztiválra.

Garai Péter egyébként 13 évvel ezelőtt kezdett klezmerrel foglalkozni, eredetileg külkereskedő, közgazdász volt, de nyugdíjazása óta már csak a zenének él. Korábban egy másik zenekarban játszott, ahonnan kilépett, és lányával illetve a korábbi együttes hegedűsével megalapították a Klezmerészt.

– Cfáton, Eyal Shiloach, a fesztivál főszervezője várt minket.  Megmutatta a beosztást: a három nap alatt hat színpad működött, de a városka utcáin is szólt folyamatosan a zene, az utcazenészek, és a hömpölygő embertömeg este 9-től hajnali 1-ig talpon volt, zenélt, táncolt, énekelt. A három nap alatt mi a hat helyszín közül három színpadon léptünk fel, és összesen öt előadást adtunk. Az utolsó napon ráadásként meghívtak minket Ramat Gan-ba is, ahol a Fesztivált követő napon léptünk fel, majd az azt követő két napban az Abuhav zsinagógában zenéltünk a szombat bejövetele előtt és kimenetele után Eyal Shiloach-hal, aki csodálatos hegedűművész,. Ezeken a fellépéseken a lányaink természetesen nem vehettek részt.

– Kik voltak a többi meghívottak?

– Mintegy 10-12 együttes lépett fel, nagyjából fele-fele arányban helyi és nemzetközi zenekarok.

– Hogyan fogadták Önöket?

– Óriási sikerünk volt, a közönség még táncra is perdült.  Korábban, a szervezők elmondása szerint, nem járt még magyar együttes a fesztiválon, ezért a közönség soraiban elvétve, de jelen lévő magyarajkú résztvevők soraiban hatalmas ovációt váltott ki, amikor elénekeltük a „Szól a kakas”-t. Mivel felkiabáltaak a színpadra, hogy játsszunk még valamit magyarul, jobb híján elénekeltük a „Tavaszi szél” kezdetű népdalt, zenekíséret nélkül.

– Hogyan állították össze a műsorukat?

-Tradicionális klezmer dalokból, mint például a Szimen tov Mazel tov, a Csiribim                     Csiribom, az Ale Brider,  a Tsum Balalajka, hogy csak néhányat említsek a legismertebbek közül, és természetesesen a Szól a kakas már …

– Érezhető volt valami a vészhelyzetből?

–  Egyáltalán nem. Amikor megérkeztünk,  épp tűzszünet volt, ami a középső napon járt le, így Ramat Gan-ban a fellépésünket megelőző napon volt egy riadó. Amúgy az emberek mulattak, szórakoztak. Az élet megy tovább.