Két hónap kényszerszünet után vasárnap reggel minden korosztály számára megnyíltak az iskolák, miután a koronavírus-járvány fokozatosan visszaszorult az utóbbi hetekben. Az óvintézkedéseket azért be kell tartani.

Az óvodák és az alsó tagozatok első három osztálya, valamint az érettségiző osztályok különleges rendszabályokkal, kiscsoportos oktatás keretében már két hete elkezdhettek iskolába járni, de az összes korosztály csak vasárnaptól vehet részt az iskolai oktatásban.

A különösen fertőzött településeken azonban továbbra is távoktatással folyik a tanítás.

Az oktatásügyi és az egészségügyi minisztérium utasításai alapján rendkívüli intézkedéseket vezettek be az intézményekben: a szülőknek naponta írásban igazolniuk kell, hogy gyermekük egészséges és tünetmentes, a negyedik osztályosnál idősebb nebulóknak szájmaszkot kell viselniük, az ablakokat a negyven fokos hőség és a klímaberendezések működtetése ellenére nyitva kell tartani, a gyerekek padjait egymástól két méterre kell elhelyezni, és csakis állandó padtársak ülhetnek egymás mellett

Minden iskola alkoholos törlőkendőket is kap, amivel rendszeresen letörlik a felületeket, és növelik a takarítások gyakoriságát is. A szünetekben az osztályok elkülönülnek egymástól, és az iskolások megpróbálják tartani egymástól a kétméteres távolságot.

A helyi sajtó szerint szeptember eleji tanévkezdés hangulat tapasztalható az iskolákban, a gyerekek nagyon örülnek, hogy a két hónap szünet után ismét láthatják egymást.

Rafi Perec leköszönő oktatási miniszter azt hangsúlyozta, hogy az iskolák újranyitásával a szülők is visszatérhetnek a munkahelyeikre, ami döntő fontossággal bír a gazdasági beindítása szempontjából.

A 9,2 milliós Izraelben a leállás nyomán 1,1 millió munkanélkülit regisztráltak, ami példa nélküli az ország történetében. A február elején kimutatott 3,4 százalékos munkanélküliségi ráta mára több mint 27 százalékosra emelkedett.

MTI/zsido.com