Politikai ügy lett Izraelben a foci. Nem az eredmények, hanem a meccsek időpontja miatt.

Hónapok óta uralja a közbeszédet az a kérdés, hogy miért rendeznek szombaton is futballmeccseket, munkára kényszerítve a játékosokat, és a szórakozást kiszolgáló infrastruktúrában dolgozókat.

A topligában csak elvétve rendeznek szombati meccset, de az alsóbb osztályokban ez a jellemző, márpedig Izraelben ezek a csapatok is jelentős szurkolótáborral rendelkeznek. A vallásos emberek is szeretik a focit, ők azonban nem tudják végigizgulni kedvenceik összecsapásait. A szombattartó játékosok vagy lemorzsolódnak, vagy kénytelenek szombatot szegni.

Izraelben törvény tiltja, hogy bárkit munkára kötelezzenek szombaton. A futballban ez mégsem valósult meg – eddig. A legfőbb bíróság már kimondta, hogy törvénysértő állapotot tartanak fenn a szombati meccsekkel, és hogy a kormányzatnak meg kell tennie a megfelelő lépéseket az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében.

A Smith Intézet friss felmérése szerint a felnőtt zsidó lakosság 63%-a támogatná a korlátozást. A nézettség viszont valószínűleg visszaesne: csak 58% mondta, hogy hétköznap is megnézné a meccseket.

A kormány azt fontolgatja, hogy szankcionálja a pihenőnapon meccset vállaló csapatokat.

Forrás: Arutz Sheva

(Munkatársunktól)