A koronavírussal szembeni közösségi immunitás elérésének lehetőségéről vitatkoznak a szakértők Izraelben a lakosság több, mint a felének legalább egyszeri átoltottsága után. Nincs köztük teljes egyetértés.

Izraelben jelenleg az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a lakosság 55 százaléka oltással, vagy a fertőzöttség nyomán termelődött ellenanyag révén védett a koronavírussal szemben.

“Amikor az egész gazdaság korlátozások nélkül nyitva van, a vírus természetes fertőzési reprodukciós rátája eléri a 3-at, ami azt jelenti, hogy minden fertőzés további három újabb esethez vezet. A brit változattal együtt ez a reprodukciós ráta elérheti a 4-et is”- nyilatkozta Janív Erlich professzor, a Herzliai Interdiszciplináris Központ (IDC) professzora a 12-es kereskedelmi TV-nek. Szerinte ilyen magas reprodukciós ráta mellett a közösségi immunitáshoz legalább 80 százalékos védettséget kell elérni, de ez a gyerekek beoltása nélkül Izraelben nem lehetséges. Ugyanakkor már vannak teljesen védett lakossági csoportok, például az idős otthonok, és már ez a részleges országos védettség is megakadályozhatja a járvány újabb hullámát, noha folyamatosan lehetnek megbetegedések.

Hagit Szerbegil Maman, az asdódi kórház igazgatóhelyettese szerint viszont csak 90 százalékos átoltottságnál ér véget teljes egészében a koronavírus fenyegetése, noha már a jelenlegi oltottságnál is csökkent a fertőzöttek számának jelentősége, mert sokkal csekélyebb részük szorul kórházi kezelésre.

Nachman As professzor, a koronavírus járvány ügyeivel foglalkozó kormánybiztos azt nyilatkozta, hogy csakis legalább még kétmillió ember beoltása után lehet elérni a közösségi immunitást Izraelben. A nyitás lépései nyomán szerinte emelkedni fog a súlyos esetek jelenleg 700 körül járó száma, és amennyiben a kórházak már nem lesznek képesek ellátni őket, akkor ismét le kell majd állítani a gazdaság bizonyos részeit. Továbbra is be kell tartani minden óvatossági rendszabályt, és szerinte a magas oltási szint ellenére kitörhet a járvány negyedik hulláma is, ezért nem tartja kizártnak a negyedik országos zárlat lehetőségét sem.

Zeév Rothstein professzor, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója szerint viszont Izrael már elérte a közösségi immunitást, 50 százalékos átoltottság esetén jelentősen csökken a vírus fertőzési képessége. Ő úgy lája, hogy teljes egészében helyre kell állítani a gazdaságot legalábbis a lakosság már beoltott része számára, s a fertőzési ráta ezen a ponton már csak a még nem immunizált csoportokra leselkedő veszélyt jelzi. Az egészségügyi minisztérium továbbra is korlátozásokat javasol, ami Rothstein professzor szerint egyenesen az oltottak kollektív büntetését jelenti, felháborodáshoz és a közbizalom elvesztéséhez vezet.

A Hadassza kórház igazgatója szerint a kormánynak már most el kellene kezdenie a 12 évnél idősebb gyerekek oltását is, nem kellene ezzel megvárni a Pfizer gyógyszergyártó vállalat gyerekekre vonatkozó tesztjeit.

Izraelben vasárnap, két héttel a március 23-ra kiírt parlamenti választások előtt az éjszakai szórakozóhelyek és bárok kivételével megnyitották a vendéglátóipart, és a teljes oktatási rendszer is visszatérhetett a távoktatástól az osztálytermekbe. Azonban továbbra is érvényesek a járványügyi előírások, mindenekelőtt a maszk viselése, a két méteres távolságtartás, valamint a gyülekezési korlátozások.

MTI/zsido.com