Az 50 perc alatt pontos választ adó teszteket a kórházak kapják. Az otthoni tesztek négy hónap múlva érkeznek.

Az új és rendkívül gyors eredményt adó teszthez nyálmintát használnak a fertőzés kimutatására. A gyártó BATM cég vezérigazgatója, dr. Cvi Márom elmondása szerint az új eszköz már gyártás alatt áll. Az alkalmazott módszer nagyon hasonlít a kórházakban most használt tesztekéhez, csak éppen jóval hamarabb mutat eredményt

„Természetesen most nagyon elfoglaltak vagyunk, ám hiszem, hogy néhány héten belül szinte mindenkinek tudunk küldeni, aki szeretne.” – mondta Márom, aki azt is hozzátette, hogy – elsősorban európai – akadémiai és kutatóintézetekkel karöltve dolgoznak azon, hogy olyan áron tudják előállítani a teszteléshez szükséges csomagot, amely lehetővé teszi a tömeges gyártást is.

Ezzel párhuzamosan azon is dolgoznak, hogy az otthoni diagnosztizálásra alkalmas egységcsomag is elkészüljön és néhány hónapon belül elérhetővé váljon. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy valami olyat is le kell tennünk az asztalra, ami a népességet közvetlenül segíti.” Ennek az az oka, hogy a betegeknek csak egy kis része igényel kórházi ellátást, elsősorban az idősek, vagy azok, akik egyéb betegségekkel élnek. „Lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy aki fiatal és egészséges, az otthon gyógyulhasson, és csak akkor kelljen orvost hívnia, ha rosszul érzi magát.” – magyarázta Márom, aki egyébként orvos.

A társaság azt reméli, hogy a koronavírust kimutató tesztek 3-4 hónapon belül alkalmasak lesnek a tömeges gyártásra. A szakértő szerint ez azért is fontos, mert még ha a járvány el is múlik addigra, a fertőzés nagy valószínűséggel újra meg újra visszatér majd. Az otthoni tesztelésre lehetőséget adó egységcsomagok lehetőséget adnak arra, hogy a lehető leghamarabb felismerjük a betegséget.

„A kutatásnak azzal a részével is foglalkozunk, hogy valóban meg lehet-e mondani előre a már fertőzött betegekről, hogy ki kerül veszélyes állapotba, és ki vészeli át könnyebben a bajt. Ha ez beigazolódik, akkor a kórházakban és a kezelés terén nagyon sok mindent tehetünk. Erre a kérdésre azonban csak néhány nap múlva tudunk majd választ adni.”

 

zsido.com

 

Forrás: israel21c