A zsidó államban betegednek meg a legkevesebben a helytelen táplálkozás miatt.

A The Lancet című, magas rangú egészségügyi folyóiratban közzétett elemzés szerint a zöldségek, gyümölcsök, diófélék és olajos magvak kulcsszerepet játszanak bizonyos, halálos kimenetelű betegségek elkerülésében. Az analízis szerint a zsidó államban évente 100 ezer emberből mindössze 89-en halnak meg gyenge minőségű táplálkozás következtében.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy ez a típusú helytelen táplálkozás alapvetően különbözik az elhízástól, mivel ezekben az esetekben a halál nem a túlevéstől, hanem a bevitt táplálék kiegyensúlyozatlan tápanyagtartalma miatt következik be. Ide tartozik például a túlzottan sok só, illetve a túlságosan kevés gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonaféle fogyasztása.

Izrael mellett a kutatás a legegészségesebb táplálkozási szokásokat Francia- és Olaszországban, valamint a mediterráneum északi részének más államaiban találta. A legrosszabb helyezéseket Közép- és Délkelet-Ázsia államai kapták. A legtöbb, táplálkozással összefüggő halálesetet Üzbegisztánban jegyezték fel: 100 ezer emberből évente 892 hal meg ilyen módon, vagyis tízszer több mint Izraelben.

A tanulmány egy elemzése szerint az évente világszinten bekövetkező, a táplálkozással összefüggő 11 millió halálesetből mintegy 10 millió szív- és érrendszeri megbetegedésekkel hozható összefüggésbe, vagyis olyan egészségügyi problémákkal, melyeket elsősorban a véredények összeszűkülése, vagy elzáródása okoz, főként a szívben, vagy az agyban, illetve azok közvetlen közelében. E betegségekért többek között a nagymértékű sófogyasztás a felelős, mivel az a vérnyomás hirtelen megugrását okozza, illetve befolyásolja a szívműködést is.

A maradék egymillió haláleset a különféle ráktípusokhoz, valamint a kettes típusú cukorbetegséghez kapcsolódik. A Lancet cikke szerint a rossz minőségű táplálkozás világszerte ugyanolyan gyilkos hatású, mint a dohányzás. A táplálkozással összefüggő halálesetek közül a legtöbb a sófogyasztással hozható összefüggésbe.

A tanulmány nemcsak a már bekövetkezett halálesetekről, hanem a megelőzésről, illetve a fogyasztók védelméről is beszámolt. Számos betegségtől hatékonyan óvnak a diófélék, olajos magvak, a(z egyébként nem kóser) tengeri állatok, valamint a rostok, gyümölcsök és zöldségek. Akinek az étrendjéből hiányoznak ezen ételféleségek, nagyobb eséllyel betegszik meg, vagy veszíti életét táplálkozással összefüggő probléma miatt, mint azok, akik túl sok cukrot, vagy vörös húst fogyasztanak – mondja a szakértő.

„A táplálkozás minősége az ember súlyától függetlenül fontos.” – jelentette ki Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem egészségügyi és táplálkozástudományi szakértője. „A legfontosabb, amit az emberek ez ügyben tehetnek: egyenek több teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, dióféléket, olajos magvakat és zöldségeket, emellett, ha csak lehetséges, csökkentsék a sóbevitelt.”

A jelentés azt is kiemelte, hogy bizonyos, szegényebb országokban sokak számára túlságosan drága az egészséges táplálkozás, és ezért olyan irányelvek meghatározását sürgette, melyek az egészséges táplálékokhoz való hozzáférést segítik ezekben az országokban. A szomorú tények mellett az újság a tanulságokat is levonta, és ennek keretében szót emelt amellett is, hogy a nyugati világban vezessenek be változtatásokat annak érdekében, hogy a jobb ételeket jóval több ember sokkal könnyebben elérhesse.

zsido.com

Forrás:TOI

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287