A Negev-sivatagban található az Ásálim napenergia-erőmű, amelynek része a 240 méter magas torony. A létesítmény az ország energiaszükségletének 6-7 százalékát állítja elő környezetbarát módon.

A torony felületén 50 000, számítógépekkel vezérelt tükör közvetíti a napfényt a torony tetején lévő vízmelegítő tartály irányába. A nap járását követő tükrök egy egészen apró területre koncentrálják a visszaverődő napfényt, melynek következtében nagynyomású gőzzé alakul a 600 C-ra felforrósodó víz, mely egy áramot termelő turbinát hajt meg. A torony naponta 300 megawatt energiát termel, amely 150 000 háztartás energiaszükségletének kielégítésére elég. A 3 km2-en elterülő, hagyományos napkollektorok további 121 megawatt áramot állítanak elő, így az erőmű Izrael energiaszükségletének mintegy 6-7%-át fedezi környezetbarát módon.

A világ 5. legnagyobb, megújuló energiát hasznosító erőműve képes nagy mennyiségű energia tárolására, így az éjszakai órákban is folyamatos áramellátást biztosít.

A torony felépítése három évet vett igénybe és 500 millió eurót emésztett fel. A kivitelezésben szerepet vállalt az amerikai General Electric és a francia Alstom cég is. Az izraeli kormány kötelezte magát, hogy 25 éven keresztül megvásárolja a megtermelt energia egészét. Ez azért fontos garancia, mert a napenergia által előállított áram költsége jelenleg két-háromszor magasabb, mintha a már működő szénerőművekben termelték volna. A távlati cél az, hogy tornyok sokaságát építsék fel a Negevben. Az áramtermelés költsége minden egyes torony felépítésével csökkenni fog. Számítások szerint elég lenne a Negev-sivatag területének 4%-át áramtermelésre fogna ahhoz, hogy Izrael teljes energiaszükséglete biztosítva legyen.

Izrael, és különösen a Negev-sivatag klímája kifejezetten alkalmas a naperőművek működtetésére, mert évente több mint 300 napsütötte nappal lehet számolni. A korábbi évtizedekben nem fektettek elég nagy hangsúlyt a terület fejlesztésére, de a napenergia hasznosítása változtat ezen. A tervek szerint 2020-ra már az ország energiaszükségletének 10%-a származik naperőművekből.

A megújuló erőforrások felhasználása a levegőminőségre is kedvező hatással van: az Ásálim erőmű önmagában évi 110 000 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg évente.

zsido.com

Forrás: israeltoday

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287