A TelAviv és Jeruzsálem közötti expressz vasút építése közben, a Júdeai hegyek alatt egy óriási vizes barlangra bukkantak.

A kb. 2 év múlva felépülő TelAviv és Jeruzsálem közötti vasútvonalat már mindenki várja: azt ígérik, hogy kb. húsz perc alatt meg lehet tenni vele az utat. Ez végre megszüntetheti a fiatal jeruzsálemiek kiköltözését a városból, amit jórészt a munkahelyek hiánya okoz, és ami ellen a városvezetés sem tudott föllépni. Az vasút egyik megállójának az építése közben, 75 méter mélyen egy kb. kétszáz méter hosszú, 1o méter magas vizes barlangot találtak, amiben egy erős folyású földalatti patak folyik. A geológusok szerint ez az izraeli középhegység karsztos vidékének vízrendszeréhez tartozik, és egyébként nem ritka jelenség hasonló barlangok jelenléte – csupán meg kéne találni őket.

További érdekesség magának a fúrógépnek a története: a Hamodia értesülése szerint a szerkezetet Egyiptom vásárolta meg 1981-ben a német gyártó Herrenknecht cégtől azzal a céllal, hogy a Szuzi csatorna alatt fúrjon majd egy alaguta. Ezen keresztül hadianyagokat tervezett szállítani Izrael ellen. A békekötés után azonban a fúrót eladták a Palesztinoknak, akik a Beaufort erőd alatt szintén hasonlóra akarták felhasználni. Az 1982-es  galileali hadműveletek során viszont Izrael tulajdonába került, aki végre békés célra használja fe