A világ legnagyobb nyers gyémántja Izraelbe érkezett, hogy Rámát Gánban, a gyémánttőzsdén csiszolják meg. Közel 17 milliárd forintot ér.

A Lucara Diamond kanadai bányavállalat által az afrikai Botswanában felszínre hozott kő 813 karátos. A Shoteby’s árverésén a dubai Nemesis cég vásárolta meg 63 millió dollárért (16.67 milliárd forint). A gyémántot tőlük az olasz ékszerkereskedelmi cég, a De Grisogon vette meg, és ők rendelték meg a csiszolást izraeli partnerüktől.

A kő csiszolásához szükséges előkészítő munkálatok már megkezdődtek Rámát Gánban. Először lézerrel vágják a megfelelő alakúra, mely lépést egy erre szakosodott vállalkozás, a Diamond Laser System végzi el. A lézertechnológia alkalmazása biztosítja, hogy a gyémánt minősége ne sérüljön, és a lehető legnagyobb pontosságot lehessen elérni. A jelenlegi óriási követ először két darabra vágják, majd az egyenként 325 és 100 karátos darabokat a kívánt formára csiszolják. Ez a folyamat több napot vesz igénybe.

Jorám Dvás, az izraeli gyémánttőzsde elnöke elmondta, hogy az izraeli gyémántcsiszoló ipar elismertségét és hírnevét jelzi, hogy Rámát Gánt választották e különleges kő feldolgozásának helyszínéül. “Izrael a gyémántipar technológiai világközpontja, és törekszünk rá, hogy az is maradjon.” – mondta.

 

Az izraeli gyémántcsiszolás alapjait még 1937-ben, az állam meglapítása előtt rakták le Hollandiából bevándorolt zsidók Petách Tikvában. Napjainkban a Tel-Avivval összenőtt Rámát Gánban, egy toronyházakból álló külön városnegyedben folyik a gyémántcsiszolás- és kereskedelem. Központi épületében, a Gyémánt Toronyban található a világ legnagyobb gyémántkereskedelmi helyisége. Az izraeli gyémántkereskedelemben érintett cégek mind csatlakoztak ahhoz a szerződéshez, melynek célja, hogy ne engedje a tisztességtelen és kizsákmányoló módon bányászott gyémántok piacra kerülését. Jelenleg – Belgium és India mellett – Izrael a világ gyémántkereskedelmének egyik legfontosabb központja.

Forrás: Globes