A brit királyi család, ha nem is hivatalosan, eddig gyakorlatilag bojkottálta Izraelt.

Ez most változni fog, hivatalosan is bejelentették, hogy a trónörökös legidősebb fia, Vilmos herceg Izraelbe is ellátogat – olvasható a jta.org cikkében.

A közlemény szerint, ami Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének FB-oldalán jelent meg  „Cambridge hercege idén nyáron felkeresi Izraelt, Jordániát és a megszállt Palesztin Területeket”. A látogatás a brit kormány felkérésére történik és a vendéglátók részéről is üdvözölték – írják további részletek említése nélkül.

A királyi család egyik meghatározó tagja sem járt még soha Izraelben hivatalos látogatáson. Ennek az oka az lehet elemzők szerint, hogy Izrael állam megalakulása előtt az akkor brit fennhatóság alatt álló területen a cionista mozgalom erőszakos akciókat is végrehajtott a britek ellen. Viszont Kenyába még a királynő is ellátogatott, pedig ott is fegyverrel harcoltak a brit gyarmatosítók ellen.

Benjámin Netanyahu miniszterelnök üdvözölte a bejelentést, a vizitet történelmű jelentőségűnek nevezte és utasította a külügyminisztériumot, hogy készítsék elő az eseményt. A brit zsidó közösség meghatározó szervezetének elnöke is üdvözölte a döntést, különös tekintettel arra, hogy idén ünneplik Izrael állam létrejöttének hetvenedik évfordulóját.

zsido.com

Kép: jta.org