Antonio Guterres először tesz látogatást a zsidó államban hivatalba lépése óta.

Hamarosan Izraelbe látogat az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres (képünkön jobbra) – adta hírül csütörtökön a Ynetnews. A magasrangú tisztségviselő izraeli útja során Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlin izraeli államfővel is találkozik. A sajtóértesülések szerint a főtitkár a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeumba és a Palesztin Hatóság területére is ellátogat.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Guterres a portugál szocialista párt képviselőjeként 1993-ban már járt Izraelben, ahol Simon Peresz mellett Micha Harishhal, az izraeli kereskedelemért felelős miniszterrel is találkozott. Látogatását követően jó kapcsolatot tartott fenn Peresszel és Ehud Barakkal, akik a politikus meghívására látogatást tettek Portugáliában Guterres miniszterelnöksége idején.

Guterres augusztusi érkezése kapcsán Danny Danon (képünkön balra), Izrael ENSZ-nagykövete azt mondta: izgatottan várja, hogy a főtitkárt fogadhassa a zsidó államban. „Nagyon várom már, hogy megmutathassam neki Izraelt, ami a prosperitás és stabilitás szigete a zajos Közel-Keleten” – mondta Danon. Főként az ENSZ Izraellel szembeni diszkriminatív magatartása miatt rendkívül fontos, hogy a főtitkár közelről is láthassa azokat az összetett kihívásokat, melyekkel az ország szembenéz – miközben innovatív és több területen átütő módon járul hozzá a világ fejlődéséhez – tette hozzá.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews

Megszakítás