A napokban volt az egyik legismertebb és legnagyobb hatású polgárjogi aktivista, Martin Luther King meggyilkolásának ötvenedik évfordulója.

Sokan nem tudják, de szentföldi zarándoklatot is tervezett Martin Luther King, amit a hatnapos háború hiúsított meg 1967-ben. Az Olajfák hegyén és a Tiberias-tónál szeretett volna prédikációt intézni híveihez – olvasható a haaretz.com cikkében. Az útra több  ezer embert akart elvinni magával.

Erről először 1967. május 15-én írt King, pár héttel később azonban kitört a hatnapos háborúként ismert katonai konfliktus Izrael és négy arab állam között. Pár éve az Izraeli Állami Levéltár dokumentumok sorát hozta nyilvánosságra, amelyek King utazásának terveiről szólnak.

Az ötlet eredetileg nem is tőle, hanem egy brooklyni baptista lelkésztől származott. Martin Luther King elbizonytalanodott a háború után: egyaránt jó kapcsolatot akart ápolni Izraellel és a térség arab országaival is, nem tudta felmérni, mi történne, ha több ezres zarándoklatot vezetne ilyen helyzetben a térségbe. Attól tartott katasztrófához vezetne a terve. Tanácsadói azt mondták neki, látogasson el Izraelbe és külön vagy Jordániába, vagy Egyiptomba. Végül ezt is elutasította.

Az is mutatja mennyire foglalkoztatta a terv, hogy személyesen írt az izraeli légitársaságnak, hogy megindokolja az utazás elhalasztását. Úgy gondolta, hogy a következő évben újra nekivág a szervezésnek, ám hét hónappal később egy merénylő végzett vele Tennesseeben.

zsido.com

Kép: haaretz.com