Megnyílik az ország első amerikai futball pályája.

Robert Kraft, a Super Bowl győztes New England Patriots csapat tulajdonosa bejelentette, hogy 6 millió dolláros befektetéssel megépíti Izrael első, szabványméretű amerikai futball pályáját. A több száz nézőt befogadó sportlétesítményt Jeruzsálem közelében építik fel. Kraft régi támogatója Izraelnek, tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az egyik mérkőzés előtt egy perc néma főhajtással adóztak a Gus Ecionban terrortámadás áldozatává vált bostoni diák, Ezra Schwartz emlékének.

Izraelben egyre nagyobb népszerűségnek örvend az amerikai futball. Az amerikai bevándorlók mellett az Izraelben születettek is mind többen csatlakoznak a klubokhoz, melyek Jeruzsálemben, Tel-Avivban, Petách Tikván, Rámát Hásáronban, Haifán, Mázkeret Bátján, Netánján, Beer Sevában, Kiriját Onóban és Kfár Szábán működnek. Összesen 1350 aktív játékost tartanak nyilván, közülük 150-en nők, és 450-en gyerekek. A jövőben még három pályát kívánnak létrehozni, az ország déli, középső és északi részén.

“Az ötlet az Izraelben élő játékosoktól eredt. Folyamatosan nő az érdeklődés a sport iránt. Az amerikai futball remek lehetőséget nyújt arra, hogy a legkülönbözőbb hátterű játékosok közösségekbe kovácsolódjanak. Jelenleg az a legnagyobb problémánk, hogy nehéz megfelelő edzőhelyet találnunk. Egyelőre nincs szabványméretű pályánk, és ez meglátszik a csapatok teljesítményén, és gátat szab a sport terjedésének is.” – mondta Becálel Friedman, az Izraeli Futball Liga igazgatója.

A bejelentést követően érkezik Izraelbe az amerikai profi liga, az NFL küldöttsége a turisztikai minisztérium meghívására. “Úgy vélem, az NFL játékosok izraeli látogatása nagy jelentőségű esemény. Biztos vagyok benne, hogy nagy élmény lesz a számukra, és végre kiegyensúlyozott képet kaphatnak a zsidó államról, a sok ellenünk irányuló rágalom után. Élményeiket remélhetőleg megosztják majd a több tízmillió szurkolóval is Amerikában. A játékosok meghívása a minisztérium azon programjának része, melynek keretében befolyásos embereknek mutatjuk be az országot. Ez is egy módja a BDS mozgalom elleni küzdelemnek.” – nyilatkozta Gilád Erdán belbiztonsági miniszter.

“Bizonyára a sportturizmusnak is hasznára válnak az ehhez hasonló látogatások. Napjainkban ez a fajta turizmus nagyban segíti a gazdaság működését. A Super Bowl idejében pedig különösen nagy hírértékkel bír Amerikában, hogy a futball játékosok Izraelbe utaznak.” – tette hozzá Járiv Levin turisztikai miniszter.

Azért nem mindenkinek ment át az üzenet. Egy nappal az indulás előtt a Seattle Seahawks egyik játékosa, Michael Bennett kijelentette, hogy mégsem utazik Izraelbe, mert a programban nincs benne a Gázai-övezet és a Palesztin Autonómia meglátogatása. “Azt is látni akarom, hogy milyen az élete a palesztinoknak, akik már több ezer éve (sic) ezen a földön élnek”. – magyarázta döntését a játékos. “Nem leszek Izrael jószolgálati nagykövete.”- tette hozzá.

Forrás: Ynet, Arutz7