A múlt heti sábesz információtól elzárt, békés szigete megvédett bennünket pár órán át attól, hogy szembesülnünk kelljen vele: Izraelt ismét rakétákkal támadják a Gázai övezetet uraló Hámász és Iszlám dzsihád terroristái. De Dél-Izraelben élők nem élvezhették a szombati pihenés áldását, nem töltődhettek fel az új hétre az erőt adó nyugalommal – pedig mindenkinél nagyobb szükségük volt az erejükre, amikor a fejük fölött záporozó rakéták elől menekültek az óvóhelyekre.

A kétnapos támadásban körülbelül 650 rakétát indítottak a terroristák civil célpontok felé, és bár a Vaskupola rengeteget rakétát „elcsípett” a levegőben, sok volt így is a célt ért lövedék. A támadásban négy ember meghalt, rengeteg a sebesült és hatalmas az anyagi kár. Az erkölcsi kárról, a lelki sérülésekről azonban keveset beszélünk: a poszttraumás stresszben felnövő generációról, az állandó készenlét okozta stresszről és az ezekből fakadó következményekről.

Izrael a támadásokra reagál­va 350 válasz-légicsapást mért gá­zai terror-célpontokra. A lu­ba­vicsi Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi mindig nagyon határozottan kiállt amellett, hogy Izraelnek mindenekfelett biztosítani kell a területeit és a lakosságának biztonságát: „Amikor zsidó életek vannak veszélyben, akkor az embernek nem mások véleményét kell kikérni” – mondta 1978-ban.

Míg ezeket a sorokat írom, Izraelben Jom hazikaron van – a háborúban elesettekre és a terrorizmus áldozataira emlékszünk. Ma néggyel több áldozatra, mint a múlt héten. De holnap Izrael állam függetlenségének 71. évfordulóját köszöntjük és vele mindazokat, akik az életük árán védelmezik.

Fontos tudni, hogy mi is segíthetünk abban, hogy az izraeliek biztonságban élhessenek. Ahogy a lubavicsi Rebbe tanította: a fizikai biztonságunk szoros összeköttetésben áll a spirituális biztonságunkkal, és hasonló vészterhes időkben mindig hangsúlyozta, hogy a zsidó nép által tett micvák visszahatnak Izrael földjének biztonságára. A férfiakat tfilin rakásra, a nőket a sábáti gyertyagyújtásra biztatta. Azt tanította, hogy otthonainkat spirituálisan védő kóser mezuzák őrzik Izrael földjét is. Arra buzdított, hogy imáinkkal, zsoltármondással, adományokkal erősítsük meg a biztonságunkat.