Az izraeli gyógyszeripari óriás több mint 40 milliárd dollárt fizet egy írországi cég, az Allergan generikus gyógyszereket gyártó részlegéért, nagyrészt készpénzben, valamint részvényekkel.

A TEVA korábban hónapokig egy másik konkurensét, az egyesült államokbeli Mylant akarta megszerezni, az azonban rendre visszautasította a túl alacsonynak minősített ajánlatot, ami most az izraeli gyógyszercég hivatalosan vissza is vont.

A TEVA és az Allergan Generics egyaránt elkötelezett az innováció és a minőség mellett – olvasható a hivatalos kommünikékben, amikben azt is hangsúlyozzák, hogy így a betegek még olcsóbb készítményekhez juthatnak majd hozzá. Az utóbbi időben a generikus patikaszereket (tehát, olyan gyógyszereket, amelyek hatóanyagát már nem védi szabadalmi oltalom) előállító vállalatok nagy nyomás alá kerültek: egyre kevesebb pénzt tudnak csinálni a korábbi évekhez képest, egyre kevesebb olyan „sikergyógyszerük” van, ami jelentős profitot hoz – emlékeztet írásában a timesofisrael.com. A TEVA a legnagyobb ilyen gyártó a világon.

Az izraeli vállalat részvénye a bejelentésre tíz százalékkal erősödött. Tel-Avivban a kereskedést egy időre felfüggesztették.

Erez Vigodman a TEVA vezérigazgatója szerint az egyesült vállalat 2016-ban 26 milliárd dollár forgalom mellett 9,5 milliárd dollár adózás előtti eredményre, valamint 6,5 milliárd dollár szabadon felhasználható cash-flowra számíthat.

A TEVA története 1901-ben indult, kis importőr cég volt, a társaság honlapja szerint az 1930-as években kezdtek gyártással foglalkozni.

Kép: timesofisrael.com