A külföldön élő tudósait szeretné visszacsábítani a zsidó állam.

Egy friss felmérés szerint a külföldön élő izraeli tudósok 38%-a gondolkodik komolyan a hazatérésen. Ez sok vagy kevés? Ha onnan nézzük, hogy a nyugati világ számos jó nevű egyetemével, kutatóintézetével kell versenyezni, egészen magas számnak mondható. Ha onnan, hogy 48% belátható időn belül valószínűtlennek tartja a hazatérést, az Izrael számára viszonylag nagy szürkeállomány-veszteség.

A ScienceAbroad 2500 fős mintán végzett kutatása során azt találta, hogy a posztdoktorit végzők 76%-a abban a reményben megy külföldre, hogy aztán visszatérjen, de 40% arról kénytelen beszámolni, hogy Izraelben képtelen megfelelő pozíciót találni.

A politika is érzékeli a problémát, Oded Forer, a Jiszrael Bejtenu képviselője hangsúlyozta is, hogy minden erejével azért küzd, hogy hazacsábítsa hazája legkiválóbbjait. Dr. Liat Maoz a Felsőoktatási Tanács részéről pedig azt emelte ki, hogy 5000 kutatói és akadémiai státusz teremtése a cél, amit már majdnem el is értek: 4900-nál járnak. „Ezek az emberek Izrael természeti kincsei” – fogalmazott.

Akárhogy is, a ScienceAbroad kutatói elértek 644 tudóst, akik családjukkal visszaköltöztek Izraelbe, 60%-uk akadémiai állást talált, 36%-uk pedig a versenyszférában helyezkedett el. Hogy milyen összegért? Összesen évi 79 millió sékelt (6,2 milliárd forintot) keresnek. Átlagosan ez évi 10 millió forint; hogy ez sok vagy kevés, mindenki döntse el maga, de az biztos, hogy van kereslet a kiművelt szürkeállományra az izraeli gazdaságban és tudományos szférában.

(Munkatársunktól)

Forrás: Israel National News