Ne ítélj első látásra!

Az izraeli és zsidó érdekeket védő, és az öt legbefolyásosabb amerikai lobbicsoport közé sorolt American Israel Public Affairs Comittee (AIPAC) e héten tartotta éves gyűlését Washingtonban. A rendezvényre 19 000 ember látogatott el, közöttük számos kiemelkedő közéleti személyiség, mint például Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke, Tony Blair, korábbi brit miniszterelnök, Paul Kagame, a ruandai elnök, az amerikai izraeli nagykövet Ron Dermer, Náftáli Benet, izraeli oktatásügyi miniszter és Jicchák Herczog az ellenzéki Munkapárt vezetője, illetve az amerikai szenátus számos tagja.

Néhány százan – közöttük baloldali és anticionista zsidó csoportok képviselői – a konferenciának otthont adó épület előtt demonstráltak. Támadták az AIPAC kiállását Izrael mellet, Netánjáhu miniszterelnök tevékenységét, Trump elnök politikáját, a Júdeában és Somronban élő zsidó közösségeket, illetve a zsidó állam elleni bojkottra szólítottak fel.

AZ AIPAC konferencia

 A tiltakozás vezetője az Izrael-ellenes IfNotNow mozgalom alapítója és Bernie Sanders elnökjelölt zsidó ügyekért felelős koordinátora, Simone Zimmermann volt, aki korábban többször védelmébe vette a Hámász terrorszervezetet és megértést tanúsított a palesztin merényletek iránt. A demonstrálók transzparensein a következő feliratokat lehetett olvasni: “Izrael = fajgyűlölet és népirtás”, “Állítsuk le az izraeli apartheid amerikai támogatását”, “Izrael bojkottja mellett állunk”, illetve “A [Jordán] folyótól a [Földközi] tengerig – Palesztina szabad lesz”. Utóbbi azt jelenti, hogy Izraelt teljes egészében fel kell számolni.

Ellentüntetők

Izraelben sokakat felháborított, hogy a tüntetésen részt vett Támár Zandberg, a szélsőbaloldali Merec párt tagja, parlamenti képviselő. Zandberg már korábban is támogatott különféle, Izraellel ellenséges csoportokat, találkozott terrorszervezetek tagjaival, és meglátogatta palesztin merénylők gyászoló családjait is. Rámállában tiszteletét tette a számtalan izraeli civil haláláért felelős Jasszer Arafat sírjánál.

Az eseményen ugyanakkor megjelentek Izrael-párti csoportok is, a két oldal többször összeütközésbe került, volt, amikor a rendőrségnek kellett közbelépnie.

Támár Zandberg a demonstráción

A zsidó állam mellett mondott beszédet egy kanadai emberjogi aktivista, Sandra Solomon, aki egy Rámállá közeli faluban született, vallásos muszlim családba, majd Szaúd-Arábiában nevelkedett. Nagybátyja a PFSZ terrorszervezet alapító tagja volt. Solomon később Torontóban telepedett le, áttért a kereszténységre és megváltoztatta eredeti nevét.

“Palesztin vagyok, de Izrael mellett állok. Mi, arabok vagyunk azok, akik a zsidók földjén élünk. Izrael a zsidók országa, és az is marad mindig. Egykor mohamedán voltam. Arra tanítottak, hogy gyűlöljem a zsidókat és Izraelt. Palesztina nem létezik, ez hazugság. Csak arra használják Palesztina eszméjét, hogy zsidókat ölhessenek. Arra tanítottak, hogy “meg kell tisztítanunk az Al-Aksza mecsetet a koszos zsidóktól”. – jelentette ki a tüntetőknek.

Sandra Solomon

Solomon még tavaly hívta fel magára a figyelmet Kanadában, amikor különböző interjúkban a nyugati világ iszlamizálódásának veszélyeiről beszélt. Több kanadai radikális imám ezután Solomon megölésére szólította fel híveit, mert szerintük istenkáromlást követett el.

“Olyan otthonban nőttem fel, ahol gyűlölték a zsidókat, és éltették Hitlert és a holokausztot. Az iszlámot elsősorban a sária, a muszlim vallásjog miatt, és a kötelezően viselt fejkendő miatt hagytam el. Kiállok mindazért, amit mondtam, még akkor is, ha egyszer az életemmel fizetek érte. Legalább tudni fogom, hogy az igazságért haltam meg.” – mondta Solomon.

Forrás: Arutz7