A Palesztin Futball Szövetség visszavonta azon kezdeményezését, amely alapján Izrael kizárásáról dönthettek volna a FIFA pénteki kongresszusán.

Ahogy arról beszámoltunk, a Palesztin Futball Szövetség (PFA) korábban Izrael tagságának felfüggesztésének kérésével fordult a FIFA vezetőségéhez. A kezdeményezés eredményeképpen szavazást helyeztek kilátásba a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pénteki, 65. alkalommal megrendezett közgyűlésén.

Az eseményen valóban kiemelt szerepet játszottak a palesztin mandátum képviselői és támogatói, de a várakozásoktól eltérő módon. Elsőként két nő hívta fel a figyelmet magára, amikor palesztin zászlót lengetve zavarták meg Sepp Blatter, FIFA-elnök nyitóbeszédét. A Times of Israel szerint a tüntetők, akiket a biztonságiak elvittek a helyszínről, Izrael kitiltását követelték. Rajtuk kívül közel 150 fő szintén a palesztin indítvány mellett demonstrálva gyűlt össze a zürichi Hallenstadionnál.

A beharangozott szavazás előtti percek azonban még nagyobb meglepetést hoztak: Jibril Rajoub, a PFA elnöke szót kért, majd bejelentette, hogy az általa beterjesztett indítvány módosítását kéri. A palesztin sportdiplomata indoklásként elmondta, hogy sok megkeresés érkezett hozzá különböző FIFA képviselők részéről, ami alapján inkább azt szeretné, ha egy bizottság állna fel az ügy körülvizsgálására – írta a Jerusalem Post.

„Azért vagyok itt, hogy futballt játsszak, és nem politikát. Szeretnék véget vetni a szenvedésnek” – mondta Rajoub. „A tagság felfüggesztésének elvetése mellett döntöttem, de ez nem jelenti azt, hogy feladom az ellenállást” – tette hozzá.

izrael_palesztin_a_fifa_kep_a_szovegben

Blatter szerint a palesztinok „nagy szívvel cselekedtek” az indítvány visszavonásával, Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök pedig arról írt, hogy „a nemzetközi erőfeszítéseink elérték céljukat és azt eredményezték, hogy a Palesztin Hatóság elbukott a felfüggesztésünket célul kitűző kísérletében”.

A döntést kevésbé pozitív válasz kísérte a palesztinok körében. Szombaton feltörték a PFA honlapját és Rajoubot „árulónak” kiáltották ki az oldalon keresztül; valamint elítélő hangnemben megfogalmazott kritikával árasztották el a közösségi oldalakat palesztin felhasználók tömegei.

zsido.com

Képek forrása: haaretz.com/jpost.com

Megszakítás