Havonta kétmillió darab N95-ös orvosi maszkot kezdett gyártani a Sion Medical nevű izraeli vállalat.

A Szderót melletti vállalatnál vasárnap beindították azt a gyártósort, amely Izraelben elsőként állít elő N95-ös, a vírusok ellen 95 százalékos védettséget biztosító orvosi maszkokat. Az ilyen maszkok nélkülözhetetlenek a koronavírus-fertőzöttekkel közvetlenül érintkező orvoscsoportok számára. Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy minden orvosi személyzet ilyen maszkot viseljen.

Ez az első ilyen gyártósor Izraelben, és a világon is csak néhány van belőle. A helyi maszkgyártást a védelmi minisztérium termelési és beszerzési igazgatóságának segítségével hozták létre.

“Izrael az emberek életét veszélyeztető vírussal küzd. Felkészülünk a vírus második hullámára, és a koronavírus hátterében megszülető új, mindennapi életre is”  –  mondta Beni Ganz védelmi miniszter a gyártósor beindításakor. “Ez a gyártás megszünteti függésünket a külföldiektől, hozzájárul az izraeli gazdasághoz ebben a nehéz időszakban, és munkalehetőségeket is kínál a déli lakosok számára” – tette hozzá.

A koronavírus-járvány első hullámának idején Izrael komoly küzdelmet folytatott az orvosi eszközök beszerzésért, még a védelmi minisztérium és a Moszad, a külföldi titkosszolgálat is titkos küldetéseket hajtott végre a maszkok és más védőeszközök Izraelbe szállításáért.

“Tudomásul kell vennünk, hogy „fegyverkezési verseny” folyik a tesztek megrendeléséért” – mondta Itamár Grotto, az egészségügyi minisztérium főigazgató-helyettese, a kneszet koronavírus bizottságának április 1-jei ülésén a vírust kimutató tesztek hiányát firtató kérdésekre. “Rengeteg megrendelésünk elbukott az embargó és más problémák miatt. Nem tehetünk mást, minthogy magunkra hagyatkozunk”- tette hozzá.

“Mindig az izraeli termelésre támaszkodunk, és az ilyen nehéz időkben különösen nagy jelentőséget tulajdonítunk az izraeli ipar fellendítésének, különös tekintettel az ország periférikus, elmaradottabb vidékeire” – mondta a védelmi minisztérium osztályvezetője szintén az izraeli termelés fontosságát hangsúlyozva.

MTI/zsido.com