A nyertes projekt elsősorban régészettel foglalkozik, hiszen a zsidó államban a felszín alatt szinte mindenhol megtalálhatók több ezer éves történelmünk nyomai és maradványai. Különösen igaz ez az olyan, több ezer éves városokra, mint például a főváros, Jeruzsálem.

A föld alatti projektet a Nemzetközi Alagutak és Föld Alatti Területek Szövetsége (ITA) díjazta. A zsűri külön kiemelte a projektben felmutatott, különlegesen kreatív és a régészetben újdonságként használt megoldásokat. A világjárvány miatt csupán a virtuális térben kerülhetett sor a díjátadásra. Bár az első díjat Izrael vitte el régészeti projektjével, a legtöbb pályázó vasúti pályákhoz, illetve építkezésekhez kapcsolódó pályaművel indult a megmérettetésen.

Izraelben a legtöbb újítást a régészeti ásatásokon ásott alagutak terén Jeruzsálemben lehet tetten érni. „Az érzékeny környezet nagy fokú elővigyázatosságot és rugalmasságot követel” – mondta az ITA képviselője az odaítélt díj kapcsán. – „A váratlanul felbukkanó leletek hirtelen változáshoz vezethetnek a feltárás irányának tekintetében, és ezeket a nehézségeket gyakran nagyon nehéz talajviszonyok és alacsony belmagasság bonyolítja.” A szakértő azt is hozzátette, hogy a régészeti alagutak készítése nagyban eltér minden más célra szánt alagutak létrehozásától, mivel a régészeti alagutak esetében az a cél, hogy az ásás nyomvonalába eső darabokat megőrizzék.

A versengésben 23 ország 52 projektje vett részt. Izrael a „Különlegességek a föld alatt” elnevezésű kategóriában indult és aratott sikert.

zsido.com

Forrás: JPost