Ezt közölte Juli Edelstein egészségügyi miniszter.

“A koronavírus-esetek száma stabilizálódik, de ez nem elég. Ez a szám továbbra is aggasztóan magas, beleértve a súlyosan betegek számát” – figyelmeztetett az egészségügyi miniszter.

Roni Gamzu, a járvány kezelésével megbízott professzor bejelentette a Jeruzsálemben, a Hadassza kórházban tartott sajtótájékoztatójukon, hogy a kormány egyelőre nem siet a mindennapi élet és a gazdaság egyes részeire vonatkozó jelenlegi korlátozások felszámolásában, amelyek célja az újabb fertőzések megelőzése. 

“Ezúttal egyértelmű szabályokra van szükségünk” – mondta olyan hetek után, amelyekben különféle korlátozásokat vezettek be, majd oldottak fel néha egymást követő napokon indoklás és magyarázat nélkül. Ugyanakkor felszólította az izraelieket, hogy ne gyakoroljanak nyomást a kormányra a megszorítások könnyítése érdekében mindaddig, amíg nem csökken a járvány terjedése.

Gamzu külön felhívta az ultraortodox közösségeket a szabályok betartására, hogy a szeptemberben kezdődő őszi ünnepeket,  a zsidó újévet, a jom kipurt és a sátoros ünnepeket már nyugodtan lehessen megünnepelni a koronavírusjárvány második hullámának elmúltával.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök is jelen volt a sajtótájékoztatón, és megígérte, hogy a miniszterek hétfőn megvitatják Gamzunak a járvány megfékezését szolgáló tervét. Ennek egyik fő eleme a fertőzési láncolatok megszakítása tesztelésekkel és epidemiológiai vizsgálatokkal.

Vasárnap kiderült, hogy fertőzötté vált Rafi Perec, a Jeruzsálem ügyeiért felelős miniszter, és az elmúlt héten tartott találkozóik miatt házi karanténba kellett vonulnia miatta három másik miniszternek, valamint a szombat esti tüntetést elhagyva a jeruzsálemi körzeti rendőr parancsnoknak is a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek az értesülése szerint.

Izrael drónhálózat kiépítésével, új technológia alkalmazásával is segíti a koronavírus-járvány kezelését, tesztek, gyógyszerek és betegektől vett minták házhoz szállítását, eljuttatását a laboratóriumokba, a kórházakba és a páciensekhez. A drónokat már a tavaszi első járványhullámban is bevetették. Akkor segítségükkel ellenőrizte a rendőrség, hogy a házi karanténban lévők valóban otthon tartózkodnak-e. Magas épületeknél az ablakhoz kellett állniuk, és az odaérkező drónokon elhelyezett kamerával lefényképezték őket.

MTI/zsido.com