Szakértői egyeztetés zajlott Izrael és Ukrajna között a zsidó állam kijevi konzulátusán, melynek során a közelgő zarándoklat részleteiről tárgyaltak. Az ország dél-nyugati szegletében fekvő településen található az egyik legnagyobb hatású hászid rebbe, a breszlávi Náchmán rabbi (1772-1810) sírhelye, melyet a Szovjetunió összeomlása óta évente tízezrek látogatnak meg.

A legtöbben a zsidó újév ideje alatt érkeznek a sírhoz, mert Náchmán rabbi különleges áldást ígért azoknak, akik vele töltik a ros hásánát. A breszlávi hászidoknak nem volt több rebbéjük, ma is Náchmán rabbit, a Báál Sém Tov unokáját tekintik szellemi vezetőjüknek.

A sírhoz látogatók között nem csak a breszlávi haszidizmus követőit találjuk, a zsidóság minden irányzatából érkeznek a szellemi megújulásra vágyók, sőt, az utóbbi években még Chábád-ház is működik a zarándokok táborában. A legtöbben Izraelből érkeznek, de sokan jönnek az Egyesült Államokból és nyugat-európai országokból is. A közelmúltban néhány tucatnyi izraeli és amerikai zsidó család telepedett le a városban, a sír közelében, és jiddis nyelven oktató iskolát is alapítottak.

Az előzetes felmérések szerint idén minden eddiginél többen, mintegy 50 ezren látogatnak majd az ukrán kisvárosba, és többségük a kétnapos (idén szeptember 30. – október 1.)  ünnepet megelőző szombatot is Umánban tölti. A tömeg fogadása komoly előkészületet igényel, így a konzulátusra meghívást kapott a helyszínre kitelepülő izraeli rendőrség, az ukrán rendőrség, az izraeli Hácálá mentőszolgálat és a helyi egészségügyi szervek képviselői is. A megjelentek áttekintették a tavalyi, 40 ezer ember részvételével lezajlott zarándoklat tanulságait, majd elkészíttették az idei ünnepség lebonyolítási tervét. A helyi egészségügyi hatóság ígéretet tett a szoros együttműködésre.

A felkészülés során az izraeli és ukrán szervezetek még a tömeg érkezése előtt közös gyakorlatot tartanak. A mentőszolgálatok mellett a biztonsági erőkre is komoly felelősség hárul, mert  bár a turisták jelentős bevételt hoznak a helyieknek, vannak, akik nem bírják elviselni a zsidók látványát a városban. 2017-ben például vörös festékkel öntötték le a zsinagógát, és egy horogkereszttel ellátott disznófejet dobtak az épületre, 2016-ban pedig ukrán nacionalisták támadtak a sátortáborra. További problémát okoz, hogy a zarándokokkal együtt olyan elemek is a városba érkeznek, akik csupán egy szabadtéri fesztivált látnak a rendezvényben és kábítószer, illetve alkohol befolyása alatt rendre összetűzésbe keverednek a helyiekkel.

A szervezők és a helyi hatóság ezzel együtt bizakodóak és egy bonyodalmaktól mentes, méltó zarándokünnepet remélnek idén.

zsido.com

Forrás: Arutz7