Kicsit sok volt az antiszemita hang a toleranciát hirdető berlini demonstráción.

Múlt szombaton a szélsőjobboldali radikalizmus és a rasszizmus ellen tüntetett mintegy 100 ezer ember Berlinben. A demonstrációnak az Unteilbar – oszthatatlan nevet adták. A megmozdulás során azonban olyan szónoklatok is elhangzottak, melyek a zsidó állam felszámolását követelték és a BDS-mozgalom támogatására buzdítottak. „Szabadítsuk fel a ’48-as Palesztinát” – hangzott el, utalásként Izrael 1948-as alapítására, azaz arra, hogy a zsidó államot meg kell szüntetni.  „A cionisták beférkőztek a titkosszolgálathoz, és terrorizálják a világot” – állt az egyik transzparensen.

A tüntetők közül többen az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek tartott Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) szimbólumait tartották a magasba. A demonstrálók között ott voltak a Németországi Marxista-Leninista Párt tagjai is, akik hivatalosan is az PFLP szövetségesei. Megjelentek az iráni rezsim által fenntartott Hamburgi Iszlám Központ aktivistái is, mely szervezetet a német titkosszolgálat megfigyelése alatt tartja és a demokratikus rendszerre veszélyes szervezetnek nyilvánította.

Ez a központ az, mely az évenként megrendezett Ál-Kudsz (Jeruzsálem) Fesztivált szervezi, ahol rutinszerűen követelik a zsidó állam elpusztítását. Jelen voltak még a Muszlimok Központi Tanácsának tagjai, akik számos radikális muszlim szervezetet is képviselnek, köztük a török fasiszták Szürke Farkas pártját, és sok más, nyugat-ellenes csoportot is. Nem hiányozhatott a menetből a terroristabarát Palesztin Bebörtönzöttek Szolidaritási Hálózata nevű szervezet sem.

„Naivitás lenne toleranciáról beszélni akkor, amikor az utcán tüntetők egyáltalán nem akarnak toleranciát” – nyilatkozta Seyran Ates, a liberális-muszlim felfogásáról ismert németországi török ügyvéd a BILD újságnak, ahol felhívták a figyelmet arra is, hogy a rasszizmus-ellenes tüntetésen „klasszikus antiszemita szlogenek tűntek fel, melyeknek semmilyen valós alapjuk sincsen”. Ez egyébként a hivatalos német álláspont is, mióta a Bundestag az antiszemitizmus egyik formájaként nevezte meg az Izrael bojkottjára való felszólítást.

Angela Merkel és az által vezetett Kereszténydemokrata Párt elítélte a szélsőbaloldali és iszlamista tüntetők jelenlétét a hivatalosan toleranciát hirdető rendezvényen.

Theresa Hartman, a demonstráció egyik szervezője elmondta, hogy elutasítják az Izraellel szembeni gyűlöletkeltést és az Izrael-ellenes aktivisták nem kaptak helyet a rendezvény hivatalos színpadán. Ezzel együtt elismerte, hogy a szervezőket is felelősség terheli a történtekért. Hartman kijelentette, hogy elhatárolódnak a zsidó állam ellen felszólaló tüntetőktől, mert azok megsértették a demonstráció résztvevői által elfogadott közös álláspontot.

zsido.com

Forrás: JPost