Idén egy háromfős kutatói csoport kapta a kémiai Nobel-díjat. Míg a csoport két tagja szorosan együttműködik izraeli kollégáival és izraeli egyetemekkel, addig George Smith egészen eltérő álláspontot képvisel.

A visszavonult biológia professzor önmagát poszt-cionista meggyőződésűnek tartja. 2015-ben „A cionizmus perspektívái” címmel kurzust is indított volna a Missouri Egyetemen, ha végül a nagy felháborodás miatt nem törölték volna azt a kínálatból. Smith számtalan Izrael-ellenes írást publikált és – bár nem zsidó –, tagja több anticionista zsidó csoportnak is, például a Jewish Voice for Peace (Zsidó Hang a Békéért) mozgalomnak, amely a zsidó állam bojkottjáért küzd.

„Nem vagyok vallásos, és nem születtem zsidónak. A feleségem azonban zsidó és a fiainknak bár-micvát is tartottunk. A zsidó kultúra és politika nagyon foglalkoztat” – írta egy Izrael-ellenes webes magazinban, ahol gyakran publikál.

Egyik legutóbbi cikkében Izrael egyik leghíresebb és legkedveltebb daláról, a Náomi Semer által énekelt „Arany Jeruzsálem – Jerusálájim sel záháv”-ról írta, hogy a szövege a zsidó felsőbbrendűségről szól. Véleménye szerint Izrael szisztematikusan elnyomja és kisemmizi a palesztinokat, és felszólította az amerikai kormányt, hogy állítsa le a fegyvereladást Izrael számára. A zsidó állam létét megalapozó, 1917-ben született Balfour-deklarációt a „telepes-kolonialista igazságtalanság mocskos fejezetének”, Izrael megalapítását pedig a „zsidó történelem szégyenének” és „palesztin holokausztnak” nevezte. Nem véletlen, hogy a BDS-mozgalom közleményben gratulált a tudósnak és tudományos eredményei mellett méltatta az Izrael ellen kifejtett tevékenységét is.

Frances Arnold, a díjazott tudóscsapat másik tagja nem osztja Smith nézeteit, amit az is bizonyít, hogy ez év júniusában részt vett egy jeruzsálemi konferencián. A harmadik díjazott, az angol Gregory Winter pedig a Nagy-Britannia és Izrael közötti tudományos tanács tagja.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia méltatásában elhangzott, hogy Arnold hajtotta végre az enzimek első irányított fejlesztését, amelyek használata „vegyi anyagok, többek között gyógyszerek fokozottan környezetbarát előállítását és megújuló energiaforrások megteremtését” teszi lehetővé. Smith új proteinek fejlesztésére dolgozott ki módszert, Winter pedig olyan új antitestek kikísérletezésére használta, melyek betegségek leküzdésére alkalmas proteinek a vérben.

Az új gyógyszer forgalmazását 2002-ben engedélyezték és reumás ízületi gyulladások, pikkelysömör és a bélgyulladás ellen alkalmazható.

George Smith a következőket nyilatkozta egy hírügynökségnek: „Ritka az olyan áttörés a kutatásban, ami valódi újításnak nevezhető. Szinte minden esetben korábbi eredményekre építenek. Én is így tettem, az újításom természetesen következett a korábbi kutatásaim eredményéből.”

Smith egy hajnali stockholmi telefonhívásból szerzett tudomást a nagy hírről. „Megszokott ugratás, hogy valaki jelentkezik, és svéd akcentussal közli, hogy nyertél. De később olyan sok hívás érkezett, hogy rájöttem, ezúttal nem a barátaim viccelődnek.”

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás