A Brit Tanárok Nemzeti Egyesülete bejelentette, hogy visszavonja az arab-izraeli konfliktussal kapcsolatos, sokat vitatott, oktatást támogató csomagját, amely egyoldalú és felszíthatja az antiszemitizmust.

A csomag neve „My name is Saleh”, és áprilisban tűnt fel egy konferencián. Tartalmát tekintve a „palesztin ellenállást” (gyakorlatilag a terrorizmust) népszerűsíti a brit iskolások körében, képes formában, egyoldalúan, egy palesztin kisfiú szemszögéből, akit „bántalmaztak a telepesek”.

Miután a szervezet először próbálta bagatellizálni a botrányt, bejelentették, hogy „ideiglenesen visszavonják” az anyagot. Egy ideig azzal védekeztek, hogy több szervezettel is együttműködnek, például egy holokauszt-oktatást segítő alapítvánnyal.

Erre reagálva Andrew Percy konzervatív parlamenti képviselő azt nyilatkozta, hogy ez a magyarázat nevetséges, az eset védhetetlen. Úgy fogalmazott: „azoknak, akik felelősek az ifjúság oktatásáért, ahogyan a Brit Tanárok Nemzeti Egyesületének tagjai, arra kell törekedniük, hogy a tananyag kiegyensúlyozott és politikai üzenetektől mentes legyen” – olvasható az israelnationalnews.com-on.

A szintén konzervatív képviselő Sir Eric Pickels, aki egyben az Izrael Konzervatív Barátai szervezet vezetője, kijelentette, hogy az anyag „átlépett egy határt”. Különösen kifogásolható, hogy folyamatosan a „zsidókra” és nem az „izraeliekre” hivatkoznak a dokumentumban, ezért ő is azt javasolta, hogy azonnal vonják vissza. A brit zsidók egyik reprezentatív szervezete a Board of Deputies of British Jews szintén elítélte a csomagot, hangsúlyozva, hogy a politika megismertetése fontos az oktatásban, de csak kiegyensúlyozottan.

Az esetet megvitatták az oktatási minisztériumban is, a szóvivő úgy foglalt állást, hogy az ide vonatkozó törvény kristálytisztán fogalmaz: az iskolákban minden politikai diskurzusnak elfogulatlannak és kiegyensúlyozottnak kell lennie.

Kép: israelnationalnews.com