Nyíltan rasszista indíttatásúnak tartja egy izraeli jogvédő szervezet a nemzetközi BDS-mozgalmat, ezért az üdítőital multit is felszólítja, hogy tartózkodjon annak támogatásától.

Miközben éppen rendeződni látszik a francia Orange telekom-óriás bojkott-ügye Izraellel (a cég elnöke visszavonta bojkottálási szándékát, és elnézést kért Izraeltől (ugyanakkor feljelentést tett, amiért számos halálos fenyegetést kapott ismeretlenektől), újabb multinacionális cég keveredhet kínos bojkottálási botrányba. Egy ismert izraeli jogvédő szervezet, a Shurat Hadin arra szólította fel a Coca Colát, hogy építse le palesztin területen lévő franchise üzemét, és deklarálja nyíltan, hogy nem hajlandó bojkottálni Izraelt.

A civil szervezet felszólította a multit, hogy törölje szerződését az NBC palesztin üdítőital-gyárral, amelynek elnöke, a nemrég üzleti békedíjjal kitüntetett Zahi W. Khouri palesztin-amerikai üzletember nyíltan a zsidó állam bojkottjára szólított fel, támogatva az elhíresült BDS-mozgalmat. Az NGO vezetője, Nitsana Darshan-Leitner és amerikai jogtanácsosa, Robert J. Tolchin a levélben utaltak Khouri bojkottpárti írásaira, amelyek például a The Washington Post-ban és a The Orlando Sentinel-ben jelentek meg.

Az izraeli civil aktivisták felhívják a figyelmet arra, hogy a BDS mozgalomnak csak látszólag az izraeli gazdaság meggyengítése, az emberi jogok betartatása a célja, valójában Izrael Állam és a zsidó közösség megsemmisítését tervezi, miközben hallgat más országok durva jogtiprásairól. Emlékeztetik a Coca Cola Company-t arra is, hogy a BDS mozgalom céljai származási, vallási, illetve faji alapon történő jogellenes diszkriminációnak számítanak, amelyek nemzetközi szerződésekkel és amerikai szövetségi, illetve állami törvényekkel (nem utolsósorban a cég saját etikai normáival is) egyaránt szembemennek.

A Shurat Hadin ugyanakkor azt is világossá teszi: minden jogi utat megvizsgálnak annak érdekében, hogy megakadályozzák a multicég csatlakozását a nemzetközi BDS-mozgalomhoz, és az Orange példájára hivatkozva azt várják, hogy a Coca Cola is jelentse ki: Izrael semmiféle bojkottját nem támogatja.

Ezt azonban csak az anyavállalat tehetné meg, az az anyavállalat, amelyik korábban jelentős összegekkel támogatta a militánsan Izrael-ellenes Oxfam civil szervezetet.

Ráadásul az amerikai képviselőház és a szenátus is azt várja el az amerikai cégektől, befektetőktől, hogy tartózkodjanak az Izraellel szembeni politikai megbélyegző akcióktól. Ez vonatkozik az Izraelben, illetve az általa ellenőrzött területeken vállalkozó üzletemberekre is. „Egy regionális vezérigazgató, aki Amerika leghűbb közel-keleti szövetségesét akarja bojkottálni, a Coca Cola több szintjén adhat okot az aggodalomra” – írja az Observer elemzője.

Pláne, hogy Khouri úr egy árva szóval sem bírálja a Gázát uraló Hamász terrorszervezetet – a Coca Cola történetesen éppen Gázában építette fel legújabb üzemét tavaly. Arról is hallgat, hány izraeli arabnak ad munkát a Coca Cola Israel, miközben a Coca-Cola Palestine egyetlen zsidót sem foglalkoztat – emlékeztet a cikk szerzője.

Érdemes felhívni a figyelmet arra is, hogy a BDS mozgalom Facebook-oldala elérte a 100 ezer követőt, amely a The Times of Israel blogja szerint kimeríti a gyűlöletre uszítás tényállását azzal, hogy Izraelt rasszista, kolonialista, elnyomó hatalomként ábrázolja, amely az etnikai tisztogatástól sem riad vissza. A blog szerzője  azonban teljesen tanácstalan: elképzelése sincs arról, hogy lehetne a közösségi médiában felvenni a versenyt a hazugságokkal, torzításokkal, elhallgatásokkal szemben.

Munkatársunktól

Képünkön: Zahi Khouri (Coca-Cola Publicity Materials)

Megszakítás