Az Israel Aerospace Industries befejezte két, emberi jelenlétet nem igénylő szárazföldi jármű, a gigantikus méretű, 65 tonnás D9 Panda bulldózer, valamint az óriási Robattle gépjármű-robot fejlesztését.

A D9 Panda nehéz terepen is képes manőverezni, bombákat megtalálni, és védművek építésével védelmet nyújtani ellenséges területen; a különlegesen jól irányítható Robattle pedig a küldetés szükségleteinek megfelelően tudja növelni, vagy csökkenteni a méreteit. „A járművek képesek az erőviszonyok megváltoztatására a harctéren”- mondta az IAI szóvivője. Az izraeli hadsereg már jelezte érdeklődését az új eszközök iránt.

D9 Panda

A D9 Panda működési elve és technológiai megoldásai később más páncélozott járművekre (pl. tankok és páncélozott szállító járművek) is alkalmazhatók lesznek, csökkentve ezáltal a katonák harctéri megjelenésének szükségességét. A vezető nélküli jármű olyan feladatokat is végre tud hajtani, melyekről korábban úgy gondolták, hogy csak tapasztalt szakember irányításával történhetnek meg. Például földből, illetve homokból álló fedezéket is tud készíteni, amely hatékony védelmet nyújt a katonák számára az ellenséges területen. Emellett képes kimenteni más páncélozott járműveket az ellenséges tűz alól, és lerombolni a terroristák rejtekhelyéül szolgáló házakat is. A Panda teljes mértékben távirányítással működik, az operátor irányíthatja a hatalmas járművet, illetve annak óriási lapátját, és arra is lehetősége van, hogy kontrollálja a mechanikus tulajdonságokat, például a motor hőmérsékletét, vagy az olajnyomást.

A Panda kisebb testvére a Robattle – egy valódi Transformer: az igényeknek megfelelően összehúzódik, vagy megnő, és olyan karokkal rendelkezik, melyek képesek felkapni, és megrázni nagy, gyanúsnak tűnő tárgyakat (például egy autót) melyekről azt gyanítják a gép működtetői, hogy robbanóanyaggal töltötték meg. Hegyes, vagy akadályokkal teli vidéken különösen jól lehet vele manőverezni.

Robattle

A kamerákkal és radarokkal felszerelhető járműveket kétféleképpen lehet használni: akár úgy, hogy előre betáplált adatok szerint hajtanak végre önálló akciót a kezelő távoli felügyelete mellett, akár teljes mértékben kézi vezérléssel, mely egy biztonságos irányító-teherautóról történik a feladat teljesítésével párhuzamosan.

„A robotok kifejlesztése választ ad arra a kérdésre, hogy hogyan szeretnénk látni a jövő harcmezejét” – magyarázta az IAI elnökhelyettese, Gádi Sámni egykor vezérőrnagy. Ezek az eszközök biztonságosabbá tehetik a katonák számára az ütközeteket, és arra is alkalmasak, hogy –  a csata előtt – felmérjék a terepet, hírszerzőként működjenek és akár tüzet is nyissanak. A megalkotók szerint mindkét jármű használható a rutin biztonsági intézkedések során is, mivel több tucatnyi érzékelőjükkel képesek feltérképezni saját környezetüket több száz méteres sugárban.

Az év egyik újítása, a Yasuron vezető nélküli drón

„Amikor parancsnokokkal beszélek, elmondom nekik, hogy itt van a jövő. Nem könnyű megváltoztatni a katonaság működését, és az Izrael Védelmi Erők a világ egyik legerősebb hadserege, ha vezető nélküli járművekről beszélünk.” – mondta Sámni, utalva arra, hogy a légierő igen nagyszámú vezető nélküli repülőgépet üzemeltet, ám a szárazföldi és a tengeri egységeknek még fejlődniük kell e téren. Utóbbi kettő, bár több mint egy évtizede alkalmaz vezető nélküli eszközöket, az arzenáljukat tovább kell szélesíteni. Az elmúlt évben néhány új modellt is bevezettek az izraeli hadseregben, például egy törpe tengeralattjárót, illetve nagy, több rotorral felszerelt drónokat. Nemrégiben olyan drónokkal gyakorlatoztak a hadseregben, melyek képesek sebesült katonákat kimenekíteni, illetve vezető nélküli szállító-teherautókat és cölöpverőket is kipróbáltak már.

Irányítás

„Ma bármely jármű lehet önálló. Ez a képesség teszi lehetővé a számunkra, hogy újraírjuk a harctéri szabályokat”- vonta le a következtetést Sámni.

zsido.com

Forrás: ynet