A kelet-európai ország az Egyesült Államok, Guatemala és Paraguay után, negyedikként költözteti át diplomáciai képviseletét az izraeli fővárosba. A lépésről Juvál Rotem, az izraeli Külügyminisztérium főigazgatója állapodott meg kollégájával legutóbbi kisinyovi látogatásán.

A beszámolók szerint a moldovai kormány azt kérte, hogy viszonzásképpen Izrael nyisson nagykövetséget a moldovai fővárosban. A zsidó állam 2015-ig konzulátust tartott fent Kisinyovban, de annak bezárása óta nem működik diplomáciai képviselet az országban, a moldovai ügyeket a bukaresti izraeli nagykövetség intézi. Moldovában mintegy 20 000 zsidó él napjainkban.

Izraelben nagy várakozással tekintenek az újabb, Jeruzsálembe költöztetett nagykövetségekre. Legutóbb a Cseh Köztársaság és Szlovákia tett erre ígéretet. Ezek megvalósulása jelentős diplomáciai sikert jelentene a zsidó államnak, hiszen az Európai Unió tagállamairól van szó, amelyek készek szembehelyezkedni a hivatalos, nem igazán Izrael-barát brüsszeli állásponttal.

Bár sokan remélték, Orbán Viktor múlt heti izraeli látogatása során nem jelentették be a magyar nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból az izraeli fővárosba.

zsido.com

Forrás: Arutz7