Egyiptomban botrányt váltott ki, hogy egy iskolai tankönyvben feltűnt az izraeli zászló. Izraelben viszont amiatt lett botrány, hogy Netanjahu mögül eltűnt az izraeli zászló.

Az elmúlt héten Egyiptomban felháborodást váltott ki egy nyolcadik osztályos tankönyv, melyben izraeli zászló jelöli – Izraelt. Az egyiptomi Oktatási Minisztérium elrendelte, hogy távolítsák el a könyvekből a „vitatható” oldalt, és mindaddig megtiltotta a könyv forgalmazását, amíg ki nem vizsgálják az ügyet.

Bászám el-Sámá  történész azonnal a „hiba” nyomába eredt. Az Oktatási Minisztériumtól független kiadó elismerte, hogy hibázott, és megígérte, hogy a következő kiadásokban már a palesztin zászló szerepel majd Izrael helyén. A történész azt javasolta a kiadónak, hogy adjon ki egy üzenetet könyvtárak és iskolák számára, hogy távolítsák el a térképet a könyvekből, de a kiadó úgy gondolta, hogy ez túlságosan bonyolult megoldás lenne.

Izraeli zászló jelöli Izraelt

Az Oktatási Minisztérium illetékese bejelentette, a kiadó ellen lépéseket tesznek majd, ha kiderül, hogy a Minisztérium engedélye nélkül forgalmazták a könyveket, és visszavonatják a boltokból a kinyomtatott példányokat.

Eközben az amerikai útján Netánjáhu találkozott al-Sziszi egyiptomi miniszterelnökkel is. A találkozó jelentősége, hogy a két vezető – bár korábban kétszer is találkozott titkos tárgyalások keretében – most találkozott először hivatalosan a nyilvánosság előtt. A másfél órás megbeszélésen szó esett a gázai helyzet rendezéséről, és a két ország kapcsolatáról, valamint a térség problémáiról és a béketárgyalások újrakezdéséről is.

A találkozóról készült képeken azonban más is látszik (illetve nem látszik) a két államfő jó hangulatán kívül: csupán az egyiptomi miniszterelnök mögött tűnik fel országa zászlaja. Az izraeli lobogó hiányzott Netánjáhu háta mögül, és ez igen nagy felháborodást váltott ki az izraeli közvéleményben, különösen, hogy most foglalták törvénybe, hogy a Kneszet képviselői kötelesek az izraeli zászló előtt nyilatkozni külföldi látogatásaik alkalmával.

Hiányzik a zászló

A miniszterelnöki hivatal még nem adott ki nyilatkozatot az üggyel kapcsolatban, így csak találgatni lehet, hogy figyelmetlenség, udvariatlanság vagy közös megegyezés történt.