Szállásmegosztás kóser módra.

Hosszú hónapok munkája után, a New Yorkban élő Nagar testvérek – Menachem és Shlomke – elindították Axanya (héberül: vendégfogadó) nevű szálláskereső weboldalukat. Alapfeltevésük az volt, hogy a vallásos zsidó utazóknak túl sok időt kell azzal tölteniük, hogy megtalálják egy adott településen a kóser étkezés lehetőségeit vagy a legközelebbi, működő zsinagógát. Ha ezek az információk rögtön a birtokukban lennének, nem lenne más dolguk, mint élvezni az utazást. Nem beszélve arról, hogy a náluk hirdető szálláshelyeken nem érheti olyan kellemetlen meglepetés a felhasználókat, mint a két legnagyobb szálláskereső oldal, az Airbnb és a Booking.com esetében.  

“Az átlagember számára rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, hogy utazását élvezetesebbé tegye. A vallásos zsidók elvárásaira azonban kevesen gondolnak, így azok kénytelenek maguk megteremteni a kívánt feltételeket, s ez nem mindig egyszerű.” – mondta Shlomke.

“Ráadásul a vallásos zsidók évről-évre egyre nagyobb számban vágnak neki a nagyvilágnak, ezért a mi weboldalunkra is egyre nagyobb szükség van. Szolgáltatásainkkal egy hatalmas űrt töltünk be.” – tette hozzá Menachem.

Az Axanya segítségével szállást kereső utazó számos praktikus információval lesz gazdagabb. Megtudhatja, hogy mely szállásadók gondolnak a zsidó vallási előírások szerint élők igényeire, hogy merre található kóser élelmiszerbolt vagy étterem, milyen zsidó intézmények működnek a városban, hol található a mikve, vagy milyen, zsidó szemmel érdekes látnivaló akad a környéken. A felhasználók természetesen megoszthatják tapasztalataikat az oldalon és értékelhetik az igénybe vett szolgáltatásokat.

Az oldal kínálata hamarosan egy további szolgáltatással bővül: a vallásos közösségekben népszerű “lakáscsere” megszervezését igyekeznek egyszerűbbé tenni. Gyakran előfordul, hogy például egy Londonban élő vallásos zsidó család Jeruzsálemben szeretné eltölteni az egyik ünnepet. Szálloda helyett szívesebben találna egy olyan jeruzsálemi családot, amely éppen Londonban keres szállást ugyanarra az időszakra. Így pénzt spórolnak meg, és biztosak lehetnek benne, hogy az életmódjuknak megfelelő környezetben lehetnek külföldi tartózkodásuk alatt is.

A Nagar testvérek azt szeretnék, hogy weboldalukon találkozzanak a zsidó utazók és a turisztikai szolgáltatásokat nyújtó magánemberek vagy cégek érdekei, és egyfajta közösség alakuljon ki a felhasználók között. Ahogy nő a weboldalon keresztül az utazásukat szervezők száma, úgy válik egyre egyszerűbbé és megbízhatóbbá a vallásos zsidók számára is kényelmes és biztonságos utazás, legyen szó nyaralásról, vagy üzleti útról.

Forrás: Crownhights.info