A Twine nevű izraeli start-up cég forradalmasíthatja a ruhaipart

A társaság a szennyező, sok szeméttermeléssel járó cérnafestési eljárást forradalmasítja. Digitális nyomtatási technológiája nem igényel vizet, és csak annyi terméket hoz létre, amennyire valójában szükség van. Az igény szerinti nyomtatás a nyomdaiparban is hatalmas előrelépést hozott, mivel lehetővé teszi, hogy egy adott könyvből csak annyi készüljön el, amennyire kereslet van. Ezzel megszűnik a többlet példányszámból és a tárolásból adódó többletköltség.

A Twine digitális cérnafestő rendszerének felhasználásával a fehér cérnát festik meg egy erre kifejlesztett digitális nyomtató segítségével. Így a felhasználók pontosan annyi cérnát állíthatnak elő helyben, amennyire éppen szükségük van. A digitálisan megfestett szál alkalmas varrásra, horgolásra és hímzésre is.

Járiv Busztán, a Twine igazgatóhelyettese szerint ez radikális változást jelent a jelenleg használt, sok szemetet, mérgező anyagot és fölösleget termelő, ráadásul idő- és rendkívül vízigényes eljáráshoz képest, melynek során előbb a megfelelő színt kísérletezik ki egy olyan távoli országban, mint India, vagy Kína, majd legyártanak egy adott mennyiséget. Ennek 40 százaléka többnyire felhasználatlanul a szemétben végzi. „A textilipar a világ második legszennyezőbb iparága, és a globális vízszennyezés húsz százalékáért felelős.”

Járiv Busztán

A Twine technológiája nem használ vizet a nyomtatáshoz (a hagyományos festési eljárások során akár 70 liter vizet is elhasználhatnak egy kilogramm festett fonal előállításához), és a szálak egyszínű, vagy színátmenetes formában is nyomtathatók. Mivel nem kell távoli országból szállítani a színezett terméket, ezért nincs szállítási költség és az ágazat ökológiai lábnyoma is nagyban csökkenthető. Ráadásul sokkal könnyebben tehetők személyessé a termékek. A nagy márkák, mint a Lacoste, a Gucci, vagy a Nike azzal a fogással próbálja magához vonzani a potenciális vevőket, hogy lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy szabadon megválasszák a termék márkajelének színét, ezzel téve személyesebbé és egyben különlegessé, vagyis vonzóvá az árut. „Ahelyett, hogy az előre elkészített árut adnák el, először eladják a terméket, majd nagyon gyorsan előállítják. A vásárló nem várhat három-hat hónapot, hogy megkapja, amit megrendelt!”- mondja Busztán.

Digitálisan nyomtatott fonalak

Az új technológia jelenleg a piac felét kitevő poliészter fonalakkal működik, és hamarosan a nejlonszálakra is alkalmas lesz. A pamutfonal ilyen módon való színezése egyelőre még várat magára.

A Tine digitális nyomtatója

A Twine céget – a név egyfajta fonalat is jelent, és az angol ikrek szót is tartalmazza – egy izraeli ikerpár, Álon és Erez Mose alapította. A start-up csapat tagjai a digitális nyomtatás világából érkeztek, melyben az izraeli cégek, mint például az Indigo, vagy a Scitex igen előkelő helyet foglalnak el. A társaság ma már hetvenfős csapattal működik, központjuk az izraeli Petách Tikvában, Tel-Avivtól nem messze található. Jelenleg nincs versenytársuk a nemzetközi piacon.

zsido.com

Forrás: israel21c

Megszakítás