A Beni Ganz vezette Kék-Fehér párt színeiben megválasztott Omer Yankelevich kapta a közel másfél éves huzavona után megalakult kormányban a diaszpóraügyi tárcát. Személyében a zsidó állam történetében először tölt be a szigorúan ortodox, háredi közösséghez tartozó nő miniszteri posztot.

Yankelevich feladata a diaszpóra országaiban élő zsidó közösségek támogatása és az Izraellel való kapcsolatuk erősítése lesz. Yankelevich tanári és jogi diplomával rendelkezik, és a héber mellett angolul és oroszul is magas szinten beszél. Férjével öt gyermeket nevelnek. Legidősebb fia éppen katonai szolgálatát végzi egy harcoló alakulatnál.

A 42 éves, Rámát Bét Semesben élő miniszter azt szerette volna, ha vallásos világnézete a miniszteri eskü szövegében is megjelenne, ezért engedélyt kért és kapott a Kneszet titkárságától, hogy beleillessze a „beezrát Hásem”, azaz „Isten segítségével” formulát a miniszteri eskütételen elmondott szövegbe.

Az izraeli háredi társadalomban nem aratott osztatlan sikert Yankelevich karrierválasztása, különösen, hogy a meglehetősen szekuláris programmal induló Kék-Fehér párt listáján indult – igaz, a háredi pártokban nem kaphatnak helyet nők, így azoknál esélytelen lett volna a próbálkozása. Számos zsidó szervezet azonban lelkesen üdvözölte a törvényhozásba jutását. és különösen miniszteri kinevezését.

A New York-i Zsidó Szövetség igazgatója, Eric Goldstein meleg szavakkal gratulált az új diaszpóraügyi miniszternek: „Tudatában vagyunk annak, hogy Yankelevich asszony régóta fáradozik a zsidó közösségen belüli párbeszéd és kapcsolatépítés erősítéséért. Nagy reményekkel várjuk a közös munkát, mellyel elősegíthetjük az Izrael Állam és a világ zsidósága közötti virágzó együttműködést”.

A legnagyobb vallásos-cionista világszervezet, a Bnéj Akiva vezetősége szintén örömét fejezte ki: „A hivatalba lépő miniszter maga is bevándorlók gyermeke. Édesanyja Lettországból, édesapja Litvániából vándorolt Izraelbe”. A szervezet elnöke, Roi Abekaszisz kiemelte a diaszpóraügyi minisztérium munkájának jelentőségét: „A koronavírus miatt számos komoly kihívással kell szembenéznünk. Vannak olyan közösségek, melyek súlyos veszteségeket szenvedtek. Nehéz anyagi helyzetbe kerültek, ezért elengedhetetlen, hogy az izraeli támogatás a jövőben se apadjon el. Biztos vagyok benne, hogy Yankelevich miniszter asszony képes lesz jól működő hálózatot létrehozni, hiszen korábban is sikerrel vezetett olyan társadalmi kezdeményezéseket, melyek az izraeli társadalom különböző szegmensei, illetve az ország középső és periférián lévő települései között építettek hidat”.

zsido.com

Forrás: Arutz7