Nigéria lakossága északon muszlim, délen keresztény. Az ország középső részén gyakoriak az összetűzések a két csoport között. A helyi Chábád-központ mindkét felekezet elesettjein segít.

A nigériai Chábád-központ – mely az egyetlen Közép-Afrikában – nem csak a helyi és az átutazóban lévő zsidóknak segít. A terrortámadásoktól és éles vallási szembenállástól sújtott országban az apró zsidó közösség jelenti a hidat a szembenálló felek között. A lubavicsi küldöttek, miközben széder estét szerveznek, zsinagógát működtetnek és a zsidó oktatásról gondoskodnak, nem feledkeznek meg a rászorulókról sem: fogyatékos gyermekeknek építenek iskolát és muszlim menekült családokat látnak el bébitápszerrel.

Israel Uzon rabbi három évvel ezelőtt érkezett az ország fővárosába, Abujába. A francia születésű rabbi már fiatalon megkedvelte Afrikát, amikor a peszáchi széderek lebonyolításában segédkezett a közeli Kongóban. “Abban az időben nem volt szükség Chábád központra Közép-Afrikában, mert nem éltek zsidók errefelé. A feladatunk az volt, hogy az ünnepekre a térségben ragadt üzletembereknek nyújtsunk segítséget. Akkoriban Kongóban, Elefántcsontparton és Guineában tartottunk szédereket. Később eljutottam Nigériába is, ahol egyre több időt töltöttem” – meséli Uzon rabbi. A gyakori látogatásoknak házassága vetett véget.

A Nigériában élő zsidók azonban tartották vele a kapcsolatot: “Azt kérdezgették, miért nem megyek újra. Mondtam, hogy a helyzet megváltozott (…) Végül egy ünnepet mégis ott töltöttünk. A feleségemnek tetszett a hely és vissza akart jönni.”

Uzon rabbi a nigériai államelnökkel a Siratófalnál
Uzon rabbi a nigériai államelnökkel a Siratófalnál
A házaspár egy ideig csak az ünnepeket töltötte Abujában, de amikor látták, hogy nélkülük semmilyen zsidó élet sincs, a költözés mellett döntöttek. Elsődleges feladatuknak a főleg izraeliekből álló zsidó közösség megerősítését tartották. Az országban kb. 1200 zsidó él, 40%-uk Abujában, 40%-uk Lagosban, a többiek pedig szétszóródva a hatalmas országban.

“Az oktatás megszervezésével kezdtük a munkát. Vasárnapi iskolát nyitottunk a fővárosi amerikai iskolában tanuló zsidó gyerekeknek, ma pedig egy rendes, izraeli tantervet követő iskolát működtetünk. Tavaly peszáchkor az ország öt pontján tartottunk széder estéket. Jelenleg hat városban vagyunk jelen és a helyi lakossággal is jó viszont alakítottunk ki.”

A történet eddig nem tér el egy átlagos Chábád központ működésétől. Uzon rabbiék azonban rájöttek, hogy a helyieknek is nagy segítséget tudnának nyújtani. “Már az első itt töltött nap után elhatároztuk, hogy nemcsak a zsidó közösség hasznára leszünk. Isten nevét szenteljük meg azzal, ha minden rászorulóért teszünk valamit. Nigéria nagyon szegény ország, rengeteg dologban lehet segíteni. Olyan helyet kerestünk, ahol a magunkkal hozott haszid életszemlélet jól tudjuk kamatoztatni.”

A rabbi hamarosan megtalálta, amit keresett: fogyatékos gyermekekkel kezdett foglalkozni.

“Korábban dolgoztam önkéntesként fogyatékkal élőkkel Kanadában. Az itteniek azonban duplán szenvednek: nem elég, hogy annyira szegény országban élnek, hogy még az egészséges gyermekekről is alig tudnak gondoskodni, a helyi hitvilág szerint gonosz szellemek lakoznak a fogyatékkal élőkben. Ezért aztán gyakran magukra hagyják őket, vagy olyan ördögűzési szertartásokat végeznek rajtuk, melyek akár életveszélyesek is lehetnek. Egy helyi keresztény szervezettel működünk együtt. Két alapvető célt határoztunk meg: bentlakásos iskolát létrehozni a gyermekeknek, az idősebbeknek pedig védett foglalkoztató központot.” Az iskolát már fel is avatták, jelenleg egy gyertyakészítő üzem és egy baromfifarm létrehozásán dolgoznak. A jótékonysági munkát egy francia család és több izraeli cég támogatja.

A rabbi elmondta, hogy a helyiek tisztelettel tekintenek a zsidókra. “Hívő emberek élnek itt. A választott népnek tartanak bennünket. A közelmúltban elkísértem az államelnököt izraeli látogatására. Ő is nagyra tartja a munkánkat.”

A rabbi segíti a Nigéria északi részéről, a Boko Haram terrorszervezet elől menekülő muszlimokat is. “Egy már működő jótékonysági szervezet két programját támogatjuk: az egyik a lakhatásban segít, a másik csecsemőtápszert biztosít. Fontos számunkra, hogy mindkét vallási csoportot elesettjeit segítsük, megkülönböztetés nélkül” – mondta el Uzon rabbi.  Nigéria lakossága északon muszlim, délen keresztény. Az ország középső részén gyakoriak az összetűzések a két csoport között.

A rabbi fontosnak tartotta megjegyezni, hogy bár sokak számára furcsa lehet, hogy egy Chábád központ nem-zsidó ügyeket is felkarol, a lubavicsi Rebbe tanítása szerint a dolog nagyon is helyénvaló. A Rebbe többször kihangsúlyozta, hogy fontos a helyi, nem-zsidó közösséget is szolgálni. Ha a rászorulókon segítünk, azok származásától függetlenül, az Isten nevének megszentelése.

Forrás: ynet