A zsidó világban mindenhol megemlékeztek lág báómerről, a híres talmudi bölcs és misztikus, rabbi Simon bár Jocháj halálozási évfordulójáról. Nem volt ez másképpen a tunéziai Dzserba szigetén sem, ahol évezredek óta él zsidó közösség, és – a legtöbb muszlim országtól eltérően – a mai napi virágzik a vallási élet.

A híres Ghirba zsinagógába érkező zarándokok gyertyákat gyújtottak és tojáshéjra írták fel fohászaikat. Bár a zsinagógát tavaly támadás érte, a helyi zsidó és muszlim közösség között kiegyensúlyozott a viszony. Mivel idén – 1987 óta először – lág báomer napja a rámádán ünnep idejére esett, napnyugta után együtt lakomáztak zsidók és arabok.

A korábbi feszült politikai és biztonsági helyzet miatt elmaradoztak a zsidó látogatók Dzserbából, de amióta Rene Trabelsi személyében zsidó miniszter vezeti a turisztikai tárcát a tunéziai kormányban, ismét növekedni kezdett a zarándokok száma.

„Ebben az évben nagyon sokan érkeztek. A zarándokok bizalommal utaznak ide, különösen Trabelsi miniszter beiktatása óta” – mondta az egyik szervező.

A tunéziai kormány semmit sem bízott a véletlenre. Több száz rendőrt és katonát, továbbá tankokat és helikoptereket vezényeltek Dzserbába. A legvéresebb merénylet 2002-ben történt, amikor az Al-Kaida robbantott a zsinagógánál, ezzel 21 ember – elsősorban európai turisták – halálát okozva. A támadás előtt még évente 8000 zsidó zarándokot fogadtak, azt követően viszont alig érkeztek emberek a szigetre. Különösen ijesztő volt a turisták számára a 2015-ös merénylethullám, melynek következtében 59 ember vesztette életét. Az utóbbi időben kezdett csak ismét emelkedni a látogatók száma, és ez idén már megközelítette az ötezret.

A tunéziai zsidókat is érintő holokauszt és Izrael Állam megalapítása előtt Tunézia adott otthont Észak-Afrika egyik legjelentősebb zsidó közösségének, mely akkoriban 100 000 főt számlált. Jelenleg mintegy 1500 zsidó él az országban, elsősorban Dzserba szigetén. A tunéziai kormány felterjesztette a dzserbai zsidó negyedet az UNESCO világörökség listájára és jelentős összeggel támogatta az ősi épületek renoválását is.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás