Egy hónapon belül ő a második.

Hétfő délután újabb merénylet történt Izrael szívében és ismét egy rabbi volt az áldozat. A Somron fővárosának is nevezett Áriel melletti útkereszteződésben várakozott buszra a 29 éves, négy gyermekes Itámár Ben-Gál rabbi, amikor egy taxiból kiszálló támadó leszúrta. Ben-Gál még el tudott futni a helyszínről, de hamarosan összeesett, és nem sokkal később életét vesztette. A támadót üldözőbe vette egy gépkocsi, el is ütötte, de a férfi be tudott ugrani egy, a Palesztin Hatóság rendszámtábláját viselő autóba, és segítségével a közeli Kifl Háresz arab település irányába menekült. A terrorista az üldözés során a személyi irataival együtt hátrahagyta a táskáját. Ebből kiderült, hogy egy izraeli állampolgársággal rendelkező, 19 éves arab a tettes, aki Haifán, Tel-Avivban és Jafóban is élt. A hadsereg körbevette Kifl Háreszt, lezárták a faluba vezető utakat, és elkobozták a településen működő üzletek biztonsági kameráit. A helyi lakosság összecsapott a katonákkal. Egyelőre még nem kerítették kézre a gyilkost, akit Haifán élő anyja nyilvános közleményben szólított fel arra, hogy adja fel magát a rendőrségen.

“Ma elvesztettem a férjemet, akit Izrael földjén azért öltek meg, mert zsidó volt. Itt vagyok, az otthonomban, abban az otthonban, ahová ő már nem tér haza. Holnap itt temetjük el Hár Bráchában, a közösségben, melyet annyira szeretett, és melyet annyira akart fejleszteni.” – mondta a merénylet után Mirjám, a rabbi özvegye.

Ben-Gál rabbit otthonában, Hár Bráchá település temetőjében helyezték nyugalomra kedd délelőtt. A búcsúztatáson 300 ember jelent meg, köztük miniszterek, parlamenti képviselők, neves rabbik és közéleti személyiségek. “Itámár különleges ember volt, aki az oktatásnak szentelte az életét. Mi itt, Hár Bráchában folytatjuk az útját. Felvirágoztatjuk ezt a helyet, és újabb otthonokat építünk a Somronban.” – mondta a település polgármestere. Ben-Gál rabbi a helyi jesivában és a Tel-Aviv közelében fekvő Givát Smuelben is tanított. A Tóra, a tudományok és Izrael földjének szeretete vezérelte, diákjai között nagy népszerűségre tett szert.

Eliezer Melámed, Hár Bráchá rabbija és a vallásos-cionista mozgalom egyik legfontosabb vezetője e szavakkal búcsúzott az áldozattól: “A bosszú az lesz, hogy még több lakónegyedet építünk ezen a területen, és településünket várossá változtatjuk. Nem azért jöttünk, hogy elüldözzük az arabokat a földjeikről, de amikor kezet emelnek ránk és a létezésünket fenyegetik, akkor tudniuk kell, hogy aki el akar pusztítani minket, az a végén maga pusztul el.”

Temetés

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman közleményben ítélte el a merényletet: “Húsz évvel ezelőtt egy mentőautót adományoztam Hár Bráchá számára, azt remélve, hogy egészséges újszülöttek világrajövetelében nyújt majd segítséget. Ehelyett egy terrorista gyilkolta meg a település egyik tagját, aki feleségét és négy gyermekét hagyta hátra. A palesztin vezetők a gyilkost dicsőítik, én pedig imádkozom a Ben-Gál családért.”

A katonai rádió kedd reggel jelentette be, hogy tűzharcban végeztek a múlt hónapban az autójában lelőtt Ráziel Sevách rabbi gyilkosával. Az arab terroristánál számos fegyvert találtak, feltehetőleg újabb támadásra készült. A tettesek utáni hajsza során a banda több tagját elfogták, illetve megölték és letartóztatták az elkövetők számos családtagját is.

Fénykép a két meggyilkolttal

Jáel, Sevách rabbi özvegye a következő üzenetet küldte Mirjám Ben-Gálnak: “Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer még újabb testvérem születik. Mirjám, szeretettel ölellek. Túl leszünk ezen. Együtt. Egyedül.” A két rabbi, akiket körülbelül egy hónap különbséggel gyilkoltak meg arab terroristák, ismerte egymást, és az interneten egy fénykép is megjelent, melyen együtt láthatóak.

zsido.com