Az állami lottóalapból a legkülönbözőbb kulturális és közösségi célokat támogatják az országban.

A National Heritage Lottery jóvoltából ebben a hónapban Skóciában kezdik építeni a zsidó örökség központját Glasgowban a Garnethill zsinagógánál – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. Legutóbb, arról számolhattunk be, hogy 1,7 millió fontot, tehát csaknem 600 millió forintot szánnak a Willesden zsidó temető fejlesztésére, amit megnyitnak az érdeklődők előtt, az „Élet háza” projekt keretében. Ez az egyik legnagyobb és legfontosabb angliai zsidó temető a viktoriánus korszakból.

A legújabb fejlesztés egy összetett program része, ami a Garnethill zsinagógához kapcsolódik, itt található a Skót Központi Levéltár is. Az épület Skócia legrégebbi megmaradt zsinagógája. A levéltár és a teljes központ fejlesztésére most csaknem 300 ezer fontot, tehát nagyjából 107 millió forintot kapnak.

A teljes beruházás értéke 465 ezer font. Az új támogatás a második lépcsője a programnak, korábban már kaptak 52 ezer fontot az előkészítésre. A központ oktatási és turisztikai célokat szolgál, amely bemutatja a skóciai zsidóság 200 éves történetét. Az intézmény komoly kutatásokat is végzett, több mint 100 ezer ember családfája érhető el online.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

 

Megszakítás