Többszörös halasztás után a héten megkezdődött egy Auschwitzban szolgált tábori felcser pere Németországban.

A 95 éves Hubert Zafkének már februárban bíróság elé kellett volna állnia, de egészségi állapota nem tette ezt lehetővé. Orvosai szerint a legyengült szervezetű embert stressz és magas vérnyomás gyötörte, továbbá az öngyilkosságot fontolgatta.

Neubrandenburg szövetségi állam bírósága a fentiek miatt meg akarta szüntetni az eljárást Zafke ellen, de egy felsőbb bíróság a tárgyalás megtartásáról döntött.

Az idős SS katonát kerekesszékben tolták a tárgyalóterembe. Megjegyzés nélkül hallgatta végig az ellene felhozott vádakat, csupán azt jelezte, hogy megértette az elhangzottakat.

A túlélőket képviselő vád a korábban az eljárás megszüntetését elrendelő bíró ellen is keresetet nyújtott be, mert – állítsuk szerint -, döntése nem volt megalapozott. Ezen felül feltehetően soha nem is állt szándékában megkezdeni az eljárást, mert egy túlélőt sem idézett be vallomástételre.

A hétfői tárgyalást két óra elteltével elnapolták, mert a vádlott vérnyomása nagyon magasra emelkedett. Zafkét, aki 1944. augusztus 15. és szeptember 14. között 14 szerelvény fogadásában vett részt, 3681 rendbeli gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják, mert munkájával hozzájárult a haláltábor működéséhez. Az ügyész szerint Zafke tudatában volt annak, hogy Auschwitzban ártatlan emberek tömegeit küldik a halálba. A védelem állítása szerint a vádlott csupán sebesült német katonák ellátásában vett részt.

Hubert Zafke feltehetőleg az egyik utolsó náci háborús bűnös, akit felelősségre vonnak tetteiért. A közelmúltban az auschwitzi tábor egykori őrét, Reinhold Hanningot ítélték öt év szabadságvesztésre, miután egy németországi bíróság 170 000 ember halálában találta bűnrészesnek.

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás