Éppen egy évvel ezelőtt rendezték meg Izraelben az ország első női „hackatonját”, vagyis szoftverfejlesztő maratonját. A vetélkedőre idén második alkalommal került sor. A Jeruzsálemi Technológiai Főiskola (Máchon Tál) több mint száz tanulója vett részt a 44 órás megmérettetésen. A résztvevők mindegyike nő volt, akik a modern ortodoxiától egészen a háredi világig felvonultatták a vallásos szektor minden ágát.

A győztes csapat – mely összesen háromezer sékelnyi (240 000 Ft) jutalomban részesült – öt tagból állt, akik részben szoftverfejlesztő, részben számítógépes tudományok szakot végeznek a főiskolán. Az Intel és az Alyn kórház által közösen felállított kihívásra találtak választ, és olyan eszközt terveztek, melynek segítségével a csecsemők vér-oxigénszintjét mérhetik az jelenlegi gyakorlatnál jóval kényelmesebben. Az ujjra csíptetett, és drótokkal kapcsolódó, meglehetősen kényelmetlen eszköz helyett drótnélküli terméket alkottak meg, mely a gyermek lábujjához kapcsolódik egy zoknin keresztül. A feladatok között az IBM, a Rafael Védelmi Rendszerek, a Vörös Dávid-csillag és más szervezetek projektjei is szerepeltek.

Munkában a végül győztesként kikerülő csapat

„Fantasztikus volt, hogy képesek voltunk a nulláról elindulva kifejleszteni ezt a remek terméket, amely valódi változást hozhat, és számos embernek nyújthat segítséget.”- mondta Hádász Wittow, harmadéves hallgató, a győztes csapat számítógépes tudományokat tanuló tagja. – „A Hackaton 44 órájából nagyjából hármat töltöttünk alvással, de nagyon különleges élmény volt. Az egész verseny során eléggé bíztunk abban, hogy mi nyerünk, de igazán csodálatos volt, amikor győztesként olvasták fel a nevünket.”

A második helyezést egy olyan csapat nyerte, amely a gépi tanulást arra használta fel, hogy az automatikusan felismerje a betegek képeit és elhomályosítsa azokat. Ez a megoldás különféle szervezetek és kórházak pácienseinek személyiségi jogait védi.

Az eseményre számos hölgy kisbabával érkezett, és egyik kezükkel programírással és számítógépes megoldások keresésével foglalkoztak, míg másikkal gyermeküket tartották. A Hack@Tal nevű program valószínűleg a világ egyetlen olyan hackatonja, mely hajnali egyig biztosít gyermekfelügyeletet a résztvevők számára.

„Tavaly rendeztük meg az első hackatont a Tál Intézet hallgatói számára, és akkora volt az érdeklődés a részvétel iránt, hogy korán le kellett zárnunk a regisztrációt” – magyarázta Orli Guttman, aki a Tál Intézet stratégiai partnerségekért felelős igazgatója. – „Ez azt igazolja, amit mindig is gondoltunk. Abban a pillanatban, hogy ezekben a közösségekben lehetőséget biztosítunk a nőknek arra, hogy alkossanak és a képességeiket használják, ők kapnak a lehetőségen, és végigviszik, minden elképzelést felülmúlva. Továbbra is keményen dolgozunk azért, hogy teret adjunk az effajta fejlesztésnek és innovációnak e nők és e közösségek körében is. Továbbra is támogatjuk a [résztvevő] nőket, hogy kifejleszthessék termékeiket és piacra dobhassák őket.”

A Jeruzsálemi Technológiai Főiskola igen magas színvonalon oktat számos tudományágat vallásos nők számára, és itt tanul a számítógépes tudományokat, illetve szoftverfejlesztést hallgató női diákok majdnem húsz százaléka (egész Izraelt tekintve). A számítógépes tudományokat tanulók 53 százaléka nő ebben az intézetben, ez 18 százalékkal több, mint bármelyik más izraeli egyetem ilyen szakirányt végző női hallgatóinak száma.

A győztes csapat

zsido.com

 

Forrás: Arutz7