William Latson 2018-ban közölte, hogy nem tekinti a holokausztot bizonyítékokkal alátámasztott, történelmi ténynek. A Boca Ratonban működő gimnázium vezetősége 5-2 arányban akkor úgy határozott, hogy az illetőt eltávolítják állásából. A bíróság szerint ez túl szigorú büntetés volt.

Az ügy azzal kezdődött, hogy az egyik szülő e-mailben kérdéseket tett fel az iskolai holokauszt-oktatásról az igazgatónak. Latson a következő választ adta: „Nem állíthatom, hogy a holokauszt tényeken alapuló, történelmi esemény, mert iskolai alkalmazottként ezt nem tehetem meg. Önnek joga van a saját véleményéhez, de mi egy állami iskola vagyunk, ahol nem minden szülő osztja ugyanazt a véleményt. Nem mindenki gondolja úgy, hogy a holokauszt megtörtént. Oktatóként az a feladatunk, hogy semlegesek maradjunk, és az iskola minden egyes csoportját támogassuk”.

Elbocsájtását követően Latson bírósághoz fordult, mert igazságtalannak találta a döntést. A bíróság neki adott igazat és közölte, hogy bár az elmarasztalást megérdemelte volna, a kirúgást nem. Az ítélet megszületését követően az iskola vezetősége megismételte a szavazást, és úgy határozott, hogy Latsont visszahelyezik az állásába, megelőzve a hosszú és igen költséges pereskedést.

Az egykori igazgató a továbbiakban csak adminisztratív feladatokat láthat el, a diákokkal nem foglalkozhat, továbbá megilleti 152 000 dollár (45.7 millió Ft) kártérítés az elmaradt munkabére miatt. A megismételt voksolás során a héttagú vezetőség 4-3 arányban támogatta Latson visszavételét, s csak egy valaki – a vezetőség egyetlen zsidó tagja – kelt ki a döntés ellen: „Ha ismét alkalmazzuk Dr. Latsont, az olyan foltot hagy az iskola hírnevén, melytől soha nem szabadulhat majd” – mondta Karen Brill.

Az ügy kiváltotta felháborodást növeli, hogy az iskolának helyet adó megye, Palm Beach Country lakosságának jelentős része zsidó, ahogy az érintett Spanish River Community High School tanulóinak többsége is.

zsido.com

Forrás: Arutz7