Íme a recept: végy egy rabbit és készíts valami kósert!

Mendel Segal két olyan hivatást képvisel, melyek határtalan pontosságot és a tradíciók tiszteletét igényelik: a harminchárom éves férfi egyszerre rabbi és a barbecue világának szakértője, azaz pitmaster.

A versenytársak és rajongók által RaBBi-Q-nak becézett ortodox férfi egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az amerikai konyha látványos megreformálásával. Lelkesedésével sokak szerint egyfajta szikraként lobbantotta be a sok helyen csak őrlángon égő „barbecue-kultúrát” a tengerentúlon, ahol a közelmúltban lényegesen megnőtt a kóser barbecue partik száma.

„Csak szeretném energizálni az embereket” – mondta Segal a JTA-nak. „A kóser szórakoztató is lehet” – vallja a  Lubavicsi Rebbe népszerű követője, aki nemcsak a kóser, hanem a főáramvonalhoz tartozó versenyeken is sorra sikereket arat, olyannyira,hogy a nyáron már saját grill termékeit is piacra dobta hét államban.

„Mendel nem kóser barbecue-t készít. Amit ő csinál, az elképesztően jó barbecue, ami történetesen kóser is” – mondta elismerően Simon Majumdar, a népszerű brit séf és televíziós sztár.

Segal maga is sokszor rácsodálkozik, hogyan vezetett útja ilyen messzire. Miközben a rabbinikus parancsokat mindig nagyra becsülte tanulmányai alatt, szakmai kiváncsisága a gyémántkereskedelem és az ingatlanpiac irányába terelte. Végül, a 2008-as gazdasági válság idején feleségével Chicagóból Kansas Citybe költözött, ahol egy helyi kóser élelmiszerbolt fűszer részlegén talált munkát.

koser_bbq_termekek

A törzsvásárlók körében hamar népszerűvé vált Mendel 2012-ben a helyi kóserségi felügyelő szervezet, a Vaad HaKashruth ügyvezető igazgatója lett. A férfi ez időben találkozott először a Kanas Citybeli füstölt szegyhús ízével is. „Azt mondtam magamban: wow!” – emlékezett vissza Segal. „Olyasvalami volt, amivel még sosem találkoztam korábban”.

Végül a Kansas City számára riválist jelentő memphisi kóser BBQ verseny volt az, ami arra inspirálta Segalt, hogy a helyiek közül szervezői csapatot toborozzon és velük együtt 2012. augusztusában legalább ezer embert hívjanak össze a saját eseményükre – melynek végül kétszer több látogatója lett.

„Egyszerűen őrületes volt” – mondta. „Jól ment. És a következő évben még jobban” – tette hozzá. „Egyrészt azt szeretném, ha a kósert megtartó embereknek nem kellene gagyi ételektől szenvedniük. Ha barbecue-t szeretnének, akkor hadd jussanak jó minőségű barbecue-hoz”.

Segal igyekszik minél több szakértőt elhívni a bemutatókra és olyan nem kóser versenyzőket is rajtvonalra állítani, akik nem ijednek meg a Kashrut szabályaitól.

rabbi-q

A rabbi a kezdetektől fogva a Kansas City Barbeque Társaság elismerését is igyekezett megszerezni. Az idén világszerte 450 versenyt felügyelő szervezet listájára végül Segal eseménye a kóser versenyek közül elsőként kerülhetett fel. A jelenlegi kóser versenyekről nem lehet továbbjutni az American Royal World Series of Barbecue vilűghírű eseményére, melyen legközelebb októberben, több mint 550 csapat méri össze tudását. Ennek meg van a maga oka.

A BBQ világában csúcsnak számító American Royal szabályai eddig ugyanis megakadályozták, hogy a kóser konyha képviselve legyen, hiszen a versenyzők számára kötelező sertéshúst is készíteni – de RaBBi-Q már egyeztetéseket folytat a szervezet vezetőivel. Amennyiben Segalnak sikerülne megegyezésre jutni velük és indulhatna a versenyen, akkor több szempontból is történelmet írhat: ő lehet az első rabbi, sőt az első ortodox zsidó a versenyzők között. Sikere azért is különösen sokat jelente, mert a verseny épp Szukkót ünnepére fog esni.

„Azt hiszem, én építeném meg a legelső szukkát (sátrat) is a Royal történetében” – mondta nevetve  RaBBi-Q.

zsido.com

 

Képek forrása: jta.org