Chájim Herzog, Izrael hatodik államfője az észak-írországi Belfastban látta meg a napvilágot. Apja Írország, majd a megszülető Izrael főrabbija volt. Fia ma is aktív politikus a Munkapárt színeiben és nemrég a Zsidó Ügynökség (Szochnut) élére állhatott.

Napjainkban a szülőházat palesztin zászlók és Izrael-ellenes graffitik sokasága veszi körül, mert a katolikus, IRA-párti városrészben nagy szimpátiával tekintenek a palesztin mozgalomra. Korábban a városi önkormányzat emléktáblát helyezett el a ház falán, de miután többször megrongálták, végül eltávolították azt.

Ezzel együtt most példás megemlékezést tartottak a 100. évvel ezelőtt született izraeli elnök tiszteltére. Az ünnepségsorozat követte Herzog életútját: Belfast, Dublin és London is helyt adott a megemlékezésnek, melyen részt vett a Herzog család küldöttsége és Izrael londoni nagykövete is.

Herzog szülőházát hivatalos emlékhelynek nyilvánították. Az épület egy újságíró tulajdonában van, aki két szobát egyfajta mini múzeummá alakított át, ahol a falakat régi fotók, levelek és újságcikkek borítják.

Chájim Herzog a Nagy-Britanniához tartozó Belfastban született, de tanulmányait az Ír Köztársaság fővárosában, Dublinban végezte.

Az emlékhelyeket érintő túra a monumentális belfasti parlamentben kezdődött, ahol az egykori államfő gyermekei helyi politikusokkal találkoztak és méltatták Herzog életművét. Az észak-ír politikusok párhuzamot vontak a térséget sújtó katolikus-protestáns viszály és az izraeli-palesztin konfliktus között. A Herzog testvérek találkoztak az Izrael-párti, Demokratikus Unionista Párt vezetőjével, Arlene Fosterrel, aki diplomatikusan annyit mondott, hogy ahogy mindenkinek határozott véleménye van az észak-írországi problémáról, úgy szakértője a közel-keleti konfliktusnak is.

Az izraeli vendégeket fogadta az egykor népes, ma egészen kis létszámú helyi zsidó közösség is a város zsinagógájában. „Apánk történetein keresztül egy kicsit mi is Belfastban nőttünk fel. Először látogattunk el ide együtt, és ez nagyon megható. Bizonyára lát minket odafentről és nagyon boldog” – mondta Mike Herzog.

Dennis Coppel, a belfasti hitközség elnöke méltatta az Észak-Írország és Izrael közötti nagyszerű kapcsolatot és kiemelte a Herzog család örökségének fontosságát a hitközség tagjai számára.

Fionnula Jay-O’Boyne főhadnagy, a királynő belfasti helytartója Chájim Herzog munkásságát méltatta, és köszönetet mondott a néhai Sarah Herzognak, amiért nagy embernek nevelte fiát. Paul Charney, Nagy Britannia és Írország Cionista Szövetségének elnöke elmondta, hogy Herzog 100. születésnapjának megünneplése a zsidó közösség részvételével nem más, mint a cionizmus ünneplése.

A következő helyszín Dublin volt, melyet sokan a BDS fővárosának is neveznek az Izrael-ellenes mozgalom hivatalos támogatása miatt. Először azt az iskolát keresték fel, ahol Herzog tanult, majd a közeli Herzog-parkba látogattak, ahol egy emlékszikla őrzi az államelnök emlékét. Ezt követően a nyíltan palesztin-párti ír elnök, Michael Higgins fogadta a küldöttséget. „Erre nem számítottam. El sem tudtam képzelni, hogy apámra ekkora tisztelettel emlékeznek Írországban. A két ország között nincs túl jó viszony, mert az írek meglehetősen ellenségesek Izraellel és folyamatosan diplomáciai támadásokat intéznek ellenünk. A találkozó éppen ezért különös jelentőséggel bírt, történelmi szempontból is” – mondta Jicchák Herzog.

Simon Coveney, az ír külügyminiszter otthonában fogadta a Herzog testvéreket. A megbeszélés során a vendégek nem rejtették véka alá, hogy aggályosnak tartják a BDS-mozgalom állami elismerését és támogatását. „Világos számomra, hogy hamarosan visszatér az ellenséges hangnem, és ismét jönnek majd az Izraelt elítélő határozatok, de legalább meghallgattak minket” – mondta Jicchák Herczog.

Az emléktúra Londonban ért véget, ahol Lord Jacob Rotschild adott fogadást Chájim Herzog emlékének adózva. Az eseményen Tony Blair, egykori brit miniszterelnök is részt vett, aki így nyilatkozott Izrael hatodik elnökéről: „Chájim Herzog a XX. század egyik ikonikus politikusa. Nagy ember, nagy entellektüel és nagy vezető volt. Biztos vagyok benne, hogy nagyon büszke lenne, ha látná a mai Izraelt”.

zsido.com

Forrás: Ynet

 

Megszakítás