Az iráni cselgáncsozót arra kényszerítették, hogy veszítsen az elődöntőn, különben egy zsidó dzsúdózóval kellett volna megmérkőznie a döntőben.

Példa nélkül álló párbeszéd tanúja volt a napokban a közösségi média. Saeid Mollaei azután menekült el hazájából, Iránból, hogy éles kritikával illette Teheránt, mivel arra kényszerítették, hogy ne álljon ki izraeli ellenfele, Szági Muki ellenében. Miután Muki aranyérmet szerzett a világbajnokságon, a mérkőzéstől visszalépett iráni sportoló – immár Berlinből – gratulált a tokiói  megmérettetésen győzedelmeskedő férfinak.

Az iráni cselgáncsozó korábban azt remélte, hogy a világbajnokágon elérendő helyezése biztosítja majd számára a helyet a 2020-as olimpiai játékokra. Miután azonban nyíltan kritizálta a teheráni kormányt, Mollaei nem mer hazatérni. A férfi arról is nyíltan beszélt, hogy arra kényszerítették, szándékosan veszítse el az elődöntőket, nehogy az a helyzet álljon elő, hogy az izraeli versenyzővel kelljen összemérnie az erejét.

„Gratulálok, bajnok” – írta Mollaei az Instagramon Szági Muki posztja alá. Szavait aranyérem és bajnoki kupa emojija egészítette ki. „Köszönöm. Ön inspirációként szolgál mind emberként, mind pedig sportolóként” – válaszolta Muki, aki aranyérmével az első izraeli férfi cselgáncs világbajnok lett.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség megerősítette Mollaei azon állítását, hogy az elődöntő elveszítésére kényszerítették. Ennek hátterében részben Davar Zani, iráni sportminiszter-helyettes, részben pedig az iráni Olimpiai Bizottság elnöke, Reza Szálehi Amiri áll, aki azzal fenyegette meg a sportolót közvetlenül az elődöntő előtt, hogy szülei teheráni háza előtt állnak az iráni biztonsági szolgálat emberei. „Világbajnok lehettem volna”- mondta Mollaei egy, a Nemzetközi cselgáncs Szövetség által közzétett interjúban. „Küzdöttem és győztem egy olimpiai bajnok, egy olimpiai bronzérmes és más ellenfelek ellenében. Mindannyiukat legyőztem. Bajnoki címről álmodtam.”

A szövetség képviselője azt is elmondta, hogy a tokiói iráni nagykövetség egyik tisztviselőjének sikerült kísérőnek öltözve bejutnia a 27 éves teheráni sportolóhoz bemelegítés közben, és ő érte el, hogy végül szándékosan elveszítse a mérkőzést. A 81 kilogramm alatti férfiak osztályában Mollaei jó úton haladt afelé, hogy Mukival kelljen megmérkőznie, ám a nyomás hatására szándékosan elveszítette a belga Matthias Casse elleni meccset. „Országom törvényei miatt nem küzdhettem izraeli ellenfél ellen. Azt mondták: ez a törvény, és aki nem cselekszik ennek értelmében, bizonyosan problémákkal találja magát szemközt… Segítségre van szükségem. Bár országom hatóságai azt mondták, hogy gond nélkül visszamehetek, félek. Félek attól, hogy mi történhet a családommal, és hogy mi történhet velem.”

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség segítséget ígért az iráni sportolónak abban, hogy – más ország színeiben – kijuthasson a 2020-as olimpiára. A szövetség elnöke, Marius Vizer emellett sürgős tanácskozásra hívta az illetékeseket, hogy a Mollaei és családja ellen irányuló fenyegetésekről tárgyaljanak, valamint arról, hogy meg kell-e büntetni az iráni cselgáncs szövetséget.

Iránban azonban többen azzal vádolják a sportolót, hogy előre kitervelten hajtotta végre az akciót, és ehhez Iránból kapott segítséget. Ennek ellentmond, hogy korábban többször is láthattunk példát arra, hogy iráni versenyzőknek megtiltották, hogy izraeli ellenfeleik ellen kiálljanak. A leghíresebb eset 2017-ben történt, amikor videóra vették, ahogy kísérője Alireza Karimi iráni birkózóra ordít: „Alireza, vesztened kell, az izraeli győzött”. A sportolót fél évre függesztették fel, edzőjét pedig két évre tiltották el akkor a játékoktól.

zsido.com

 

 

Megszakítás