A legfrissebb Peace Index Survey szerint az izraeliek döntő többsége sem a palesztinokkal való békekötésben, sem Irán pacifikálásában nem bízik.

Továbbra sem bíznak az izraeliek a békében: a Palesztin Hatósággal való tárgyalássorozat csak a válaszadók 6 százaléka szerint vezethet a közeljövőben békéhez, miközben 38 százalék egyáltalán nem hisz ebben a forgatókönyvben. A kevésbé sarkos véleménnyel rendelkezők körében is többségben vannak a kiábrándultak: 29 százalék inkább nem, 22 százalék inkább bízik egy háborúmentes jövőben. Az arab lakosság lényegesen optimistább: a békében (mérsékelten vagy határozottan) bízók és nem bízók aránya szinte pontosan megegyezik (43-43 százalék).

Innen nézve nem meglepő, hogy az izraeli zsidó lakosság elsöprő többsége, 73 százaléka részben vagy teljesen egyetért Benjamin Netanjahuval abban, hogy az Iránnal kötött atom-megállapodás veszélyt jelent Izrael számára. Az arab lakosság a várakozásoknak megfelelően inkább a megállapodást támogató állásponton van (45 százalék), de feltűnően magas a választ megtagadók aránya: 32 százalék titkolja álláspontját.

  1. Mennyire biztos vagy nem biztos abban, hogy Netanjahu miniszterelnök helyesen látja, hogy az atom-megállapodás létében fenyegeti Izraelt?
  Zsidó lakosság (%)

Arab lakosság (%)

Összlakosság (%)

Egyáltalán nem biztos benne

5,8

18,6

7,9

Nem igazán biztos benne

18,3

26,9

19,7

Mérsékelten biztos benne

30,2

17,9

28,2

Egészen biztos benne

42,5

4,3

36,2

Nem tudja / nem válaszol

3,2

32,3

8,0

Összesen

100,0

100,0

100,0

 

Érdekes, hogy a zsidó lakosság relatív többsége (bár alapvetően támogatja a miniszterelnök politikáját ebben a kérdésben) azt gondolja, hogy az Iránnal való egyezmény megfúrására tett erőfeszítések ártottak az izraeli-amerikai kapcsolatoknak. Ennél azonban jóval fajsúlyosabbnak tartják azt a problémát, hogy Irán egyáltalán betartja-e a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Nem nehéz kitalálni, hogy Izrael zsidó lakossága ebben erőteljesen kételkedik: 78 százaléknak meggyőződése, hogy Irán kijátssza a szabályokat.

Munkatársunktól