Amerika elismeri a szíriai elnököt, ha Oroszország eltávolítja Iránt Szíriából?

„Ne tévesszük össze az óvatosságot a gyengeséggel” – nyilatkozta John Bolton az utolsó pillanatban leállított amerikai támadással kapcsolatban Netanjahuval tartott közös sajtótájékoztatóján. Az amerikai elnök pénteken maga jelentette be, hogy Irán elleni támadást tervezett, és azt csupán percekkel a csapásmérés előtt állította le.

Bolton és Netanjahu együtt találkozik Nyikolaj Patrusevvel Oroszország nemzetbiztonsági tanácsadójával is, és egyes sajtóértesülések szerint felajánlják neki Bassár el-Aszad szíriai elnök elismerését, cserébe „az irániak eltávolításáért” Szíriából.

Bolton elmondta, hogy a találkozó alkalmat teremt az Egyesült Államok, Izrael és Oroszország közötti együttműködés erősítésére, és bejelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök várhatóan hamarosan találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel Japánban.

„Irán nukleáris fegyvereket szeretne előállítani, és a forradalmi gárda erejét fejleszti” – közölte Bolton. „Rakétákat és fegyvereket szállít Irakba, Szíriába, Libanonba, Jemenbe és Afganisztánba, valamint továbbra is agresszívan fenyegeti Izraelt és szövetségeseinket az Öböl-államokban. A jelek szerint Irán nem olyan ország, amely a békét keresi” – tette hozzá az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

„Szombat este szankciókat vezettünk be – és remélem hamarosan jó hírek fognak érkezni. Iránnak soha nem lesz nukleáris fegyvere sem Amerika, sem a világ más országai ellen „- hangsúlyozta Bolton Jeruzsálemben.

Netanjahu megköszönte Boltonnak a látogatást, ostorozta Irán „agresszív magatartását” a térségben, s kiemelte, hogy az Egyesült Államoknak nincs jobb barátja Izraelnél. Reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások segítik a biztonság ügyét, és a stabilitás növelését.

MTI/zsido.com