A „Historic Synagogues Europe” nevű projektnek köszönhetően 48 ország 3 ezernél is több zsinagógája látható egyetlen térképen.

Az európai zsidó örökség jelentőségére igyekszik felhívni a figyelmet az az interaktív térkép, amely a kontinensen található zsinagógákat mutatja be. A historicsynagogueseurope.org nevű oldalon 3 ezernél is több épületről adnak részletes leírást – a zsinagógák koráról, stílusáról és jelenlegi állapotáról is sok információt nyerhetnek az érdeklődők.

Az átfogó projektet a Foundation for Jewish Heritage (FJH) nevű szervezet indította el, amely munkájával a zsidó örökség védelmére, valamint a rossz állapotban lévő épületek felújítására igyekszik támogatást nyerni. A térkép elkészítésére a jeruzsálemi Héber Egyetemen működő Zsidó Művészetek Központját kérték fel.

„A második világháborút megelőzően közel 17 ezer zsinagóga volt Európában” – mondta Michael Mail, az FJH igazgatója a projekt elindításakor a brit parlamentben. „Mostanra ebből mindössze 3 318 maradt, és csak a egynegyede funkcionál zsinagógaként. A többi elhagyatottá vált, romos lett vagy más célokra használják” – közölte Mail.

A térkép elkészítése másfél évet vett igénybe, és több évtizedes kutatómunka előzte meg. „A forrásanyagok többnyire a területhez kapcsolódó irodalomból, a zsidó örökségekhez és emlékművekhez kötődő monográfiákból, útikönyvekből származtak” – mesélte a projekt egyik vezetője, Sergey R. Kravtsov, aki azt is elárulta, hogy a Google Maps és a Google Street View funkciói is segítették munkájukat.

zsido.com

Képek forrása: jewish-heritage-europe.eu/