Legalábbis az Anti-Defamation League (ADL) az idei év első két hónapja során készített kutatása szerint.

A heves kampány és számos nagy vihart kavaró kijelentés után nem meglepő, hogy az elnököt előítéletesnek látja sok választó. Az adatok szerint Donald Trump-ot még a legkevésbé antiszemitának tartják a válaszadók. Ahogy az ábrán is látszik, sokkal inkább vélik muszlim- vagy latinellenesnek, mint antiszemitának.

Felvetődik a kérdés, mi volt a helyzet a korábbi elnökök előítéletességének megítélésével. Erre sajnos az ADL nem tud választ adni. Azért nem, mert korábban nem tették fel ezeket a kérdéseket a választóknak. Jonathan Greenblatt, az intézet vezetője a tavalyi kampány túlfűtöttségével magyarázta, miért fogalmazódott meg bennük, hogy most először az elnök vélt előítéletességét szondázzák.

Az elnök megítélésénél aggasztóbb, hogy az amerikaiak többsége (52%-a) elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben zsidó közösségek essen áldozatul erőszakos cselekményeknek, de még ennél is jóval többen (76%) tartanak a muszlimokat célzó előítéletes bűncselekményektől.

A felfokozott kampány utóhatása lehet, hogy a mostani „békeidőben” a kormánytól várja lényegében minden amerikai, hogy lépjen fel proaktívan az erőszakos bűncselekményekkel szemben, az antiszemitizmus elleni küzdelmet pedig 84% tartja a kormány fontos feladatának (2014-ben ugyanez az érték még csak 70% volt).

(Munkatársunktól)