Két nagyszerű lengyel pedagógus munkájának szentelt emléknapot a Jad Vasem. Janusz Korczak és Stefania Wilczynska a varsói gettó árváiért áldozták fel az életüket.

200 gyerekről gondoskodtak, amikor a nácik 1942 augusztus 5-én lecsaptak rájuk. A gyerekeket útnak indították Treblinkába, Korczak és Wilczynska pedig velük tartott a halálba – olvasható a jpost.com cikkében.

A megemlékezésen ott volt Jossi és Reuven Nadel is, apjuk Slomo Nadel egyike volt a 200 árvának, akiket elhurcoltak. Közülük mindössze ketten élték túl a holokausztot, a másik túlélő a most 88 éves Jitzak Belfer. A két idős férfi nem tudott jelen lenni egészségi állapotuk miatt. Belfer egy üzenetet küldött az eseményre, amiben felidézte megmentői alakját, tetteit. „Az árvaházban megtanultunk hinni az emberekben, a jóságban, ami bennünk és mindannyiunkban létezik” – írta a túlélő.

Az árvaház 1912-ben nyílt meg. Korczak úgy vélte, nem követeléseket kell támasztani a gyerekekkel szemben, hanem alapos megismerésükre kell törekedni, mert csak így lehet nevelni, képezni őket, mindig figyelve a bennük rejlő lehetőségekre. Az eseményhez kapcsolódó konferencián elhangzott: az általa kifejlesztett alapelvek továbbra is relevánsak és hasznosak az oktatásban, a fiatalok és a jövő generációi számára.

 

Kép: jpost.com