„Shalom!” – mondta Narendra Modi, miután repülőgépéről leszállt a zsidó állam földjén.

Történelmi látogatásra érkezett kedden Izraelbe Narendra Modi, India miniszterelnöke – akinek személyében először lépett a zsidó állam területére indiai vezető. Háromnapos útja kezdetén Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök fogadta Modit, akivel baráti hangulatban, öleléssel üdvözölték egymást – adta hírül a Ynetnews.

A fogadóünnepség során Netanyahu elmondta, hogy három évvel ezelőtt, az ENSZ falain belül találkoztak első alkalommal indiai kollégájával. „Akkor eldöntöttük, hogy lebontjuk az India és Izrael között fennálló falakat. Kezetfogtunk, és megegyeztünk, hogy történelmi együttműködésre lépünk” – árulta el az izraeli vezető, aki Modihoz fordulva így fogalmazott: „Emlékszem, mit mondtál az első találkozásunkkor, kedves barátom. Azt mondtad, hogy ha India és Izrael összefog, onnantól a határ a csillagos ég”. Majd az azóta kiépült együttműködésekre utalva végül Netanyahu azt mondta: „Még az ég sem jelent határt, hiszen az űrprogramjainkon keresztül együtt magasabbra törtünk”.

Modi beszédjének elején héberül köszöntötte az ország vezetőit, majd Izrael erdeményeit méltatta, amit a tudományos innováció területén ért el. Az izraeli miniszterelnökhöz fordulva testvéréről, Yoni Netanyahuról is említést tett, aki az Entebbei harcok során veszítette életét. „Hősötök példát jelent a fiatalabb generációink számára” – fogalmazott.

Narendra Modi érkezése napján a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeumba is ellátogatott, ahol egy megemlékezésen is részt vett. A hírek szerint India miniszterelnöke várhatóan hét bilaterális egyezményt ír alá látogatása alatt Izrael vezetőivel.

zsido.com

Képek forrása: Ynetnews