Ha a zsidók átvették a világuralmat, játszhatunk-e szombaton Rubik-kockával? – vicces cikkben szemlézte a népszerű internetes portál az Egység egyik írását.

„Amikor épp nem az emberiség elveszejtésén ármánykodnak, furcsa dolgok foglalkoztatják a zsidókat. Például, hogy sábeszkor, azaz a kötelező szombati pihenőnapon szabad-e játszani bűvös kockával.

Az Egység című izraelita lapban egy 4(!) oldalas írásban próbálnak választ találni a kérdésre, megidéznek vagy nyolc rabbit, a lábjegyzetek száma pedig 39-nél áll meg. Ha eddig azt hitte, hogy tudja milyen egy túlbonyolított kérdést, akkor most figyeljen.

A játék kapcsán három sábeszkor tiltott tevékenység merül fel: 1: boné (egy tárgy összerakása), 2: covéá (festés), 3: borér (válogatás).

Boné – Slomo Zálmán Auerbach (1910-1995) jeruzsálemi rabbi véleménye a mérvadó, aki szerint a kocka összeállítása nem számít építésnek, inkább hasonlít a darabokból összeállított menórához (sábesz este használt gyertyatartó), így kirakása engedélyezett. De ha egy kocka kiesik belőle, azt nem szabad visszatenni!

Covéá – A kocka kirakása nem számít festésnek, mert nem változik meg a színe, jelentette ki Joszéf Sálom Eliashiv rabbi, miután megmutatták neki a kockát. Ugyanakkor festés tiltása arra is vonatkozik, ha darabokból összerakunk egy keretben álló képet (pl. puzzle). Ezért tilos olyan kockával játszani szombaton, aminek oldalai nem egyszínűek, hanem valamit ábrázolnak vagy írás van rajtuk!

A válogatás tilalmáig egész simán haladtunk, viszont ami most jön, az maga a téboly.

Borér – A válogatás tilalma mindenre vonatkozik, csak a következő három kitétel együttes fennállása jelent kivételt. Ha a jót válogatjuk a rosszból. És azonnali használatra válogatunk. És kézzel. Vagyis a rizibiziből kiehetem a rizst, ha csak azt szeretem, de az utált borsót már nem tolhatom a tányér szélére, mert az tiltott borér munka. Mindezek alapján Fuchs rabbi arra jutott, hogy kezdő játékos nem játszhat szombaton, mert neki nincs terv a fejében, mindig csak az oda nem illő színeket próbálja meg eltekerni az adott oldalról, tehát a rosszat válogatja. A profi rubikozó viszont igen, mert neki szisztémája van, így számára minden darab “jó”, aminek tudja a helyét. Jekutiél Farkas szerint ez nem így van, a tevékenység öröme maga a válogatás, ezért tilos. Mások szerint nem is válogatás, mert a kis kockák egységet alkotnak, bárhogy is helyezkednek el, tehát szabad. Grünfeld Simon azért megengedéspárti, mert a kirakás csak rövid időre szól. Megint mások szerint, ha a nem kívánt elemeket nem vesszük ki az egészből, az rendben van, például ha egy légy kerül a borba, akkor odébb fújhatjuk, hogy igyunk, csak kivenni nem szabad belőle. És vannak, akik szerint nincs is összekeverve, mert minden kocka jól látszik, a borér pedig csak olyan dolgokra vonatkozik, amik úgy keverednek, hogy nem látszik minden darab.

Vagyis mindenki megnyugodhat, akkor is lehet majd Rubik-kockázni, ha leigázták a világot. Majd valamikor 4023-ban, mire minden kérdésben kivitázták magukat.

Jávor Bence”

Forrás