A hibrid autók már meghódították a zsidó államot, az elektromos autózás azonban még gyerekcipőben jár.

A kizárólag elektromos hajtással épített gépkocsikat gyártó amerikai Tesla cég hivatalos engedélyt kapott, hogy elindítsa egyes típusainak behozatalát és forgalmazását Izraelben. A Közlekedési Minisztérium által kiadott engedély szerint a cég ezentúl mennyiségi korlátozás nélkül importálhat autókat. Eddig a Tesla csak korlátozott engedély birtokában volt, ami mindössze évi húsz jármű behozatalát tette lehetővé, melyeket elsősorban tesztelésre használtak. A Tesla új engedélye abban is különleges, hogy közvetlenül a gyártó cég hozza be és értékesíti az autókat, helyi kereskedőcég közbeiktatása nélkül.

Az izraeli vásárlók számára néhány napon belül elérhetővé válik az online rendelés. Az első Teslák néhány hónap múlva érkezhetnek az országba, a koronajárvány miatt bevezetett szigorítások függvényében. Az elektromos autók izraeli elterjedésének legfőbb akadálya, hogy egyelőre nem épült ki országos töltőhálózat, ezért a Tesla saját hálózatot kíván létrehozni. A töltőállomások egy része lakóépületek és középületek mélygarázsaiban működik majd. A Tesla az izraeli Ságrir céggel között szerződést, hogy a műszaki elsősegély-szolgálatot biztosítsa a járművek számára és emellett egy speciális, a használattal arányos biztosítási rendszert is igénybe vehetnek a tulajdonosok.

Az első időben kizárólag a kisebb Tesla Model 3 típus lesz elérhető Izraelben, különféle felszereltségi szintekkel és akkumulátor-teljesítménnyel. Ezt követően a Tesla Y crossover modellt vezetik majd be. A hivatalos vételárat még nem tették közzé. A legkelendőbb típus feltehetően a Model 3 alaptípusa, az SR+ lesz, mely 440 km-t tehet meg egy feltöltéssel. Az Európai Unióban jelenleg 40 000 eurót (15 millió Ft) kérnek érte, de az autókra kivetett magas adók és illetékek miatt Izraelben feltehetően 250 és 300 ezer sékel (22.7 – 27.3 millió Ft) között kínálják majd.

zsido.com

Forrás: Globes